Brokolice, kapusta a čínské zelí léčí
Sponzorované odkazy:
Brokolice, kapusta i čínské zelí patří mezi poměrně známou a dobře dostupnou zeleninu. Šikovnější hospodyňky si hravě poradí s její přípravou a vykouzlí z ní zdravý a chutný pokrm. Následující řádky budou především o dobrých vlastnostech a příznivých účincích brokolice, kapusty a čínského zelí.
Brokolice
Čerstvá brokolice je poměrně tuhá a jen stěží se konzumuje. Daleko lepší a chutnější je připravit si z brokolice pomocí vaření, dušení či restování lahodný pokrm. Brokolici lze velmi jednoduše okořenit a tím z ní vytvořit téměř delikatesu. Mimo výbornou chuť vyniká brokolice i svými příznivými účinky na lidský organismus. Brokolice je plná karotenoidů, které mají protirakovinné účinky a pozitivně účinkují také na srdce oči. Nejznámějším z těchto karotenoidů je betakaroten. Brokolice obsahuje vitamín C, díky kterému posiluje imunitu. Dále se může brokolice pochlubit obsahem vlákniny a stopových prvků, například vápníku, zinku a železa. Brokolice zlepšuje kvalitu kůže a její účinky ocení i lidé se špatným trávením.
Kapusta a růžičková kapusta
Kapusta je doslova zeleninou krásy. Obsahuje mnoho prospěšných látek a napomáhá k silným zdravým nehtům, lesklým vlasům, i mladistvé pevné pokožce. Za většinu z toho může síra, která mimo jiné má i protirakovinné účinky. Kapusta obsahuje velmi prospěšný vitamín C, kterýžto pomáhá k lepší imunitě. Kapusta je také bohatá na draslík, kyselinu listovou a vitamín B3. Vápník obsažený v kapustě napomáhá k silnějším kostem.
Růžičková kapusta je na druhou stranu zelenina, která je velice prospěšná svými příznivými účinky na naše zdraví. V růžičkové kapustě nalezneme například pro zdraví velmi zásadní fytonutrienty. Ty jsou zásadní v boji s rakovinou a spouští detoxikační enzymy. Růžičková kapusta obsahuje také kyselinu listovou, vitamín C a vlákninu. Je tedy prospěšná při prevenci před očními nemocemi, ztrátou paměti a nemocemi srdce.
Zelí, kapusta a další zelenina ze zahrádky, autor: ell brownČínské zelí
Čínské zelí je bohaté na vitamín A a C, což prospívá našem očím srdci, kůži i imunitě. Vápník obsažený v čínském zelí pomáhá k zdravým zubům a kostem. Čínské zelí se podobá zelí pekingskému, má bílé řapíky a sytě zelené čepele listů. Listy můžeme připravit syrové nebo lehce orestovat na woku s kořením. Čínské zelí je skvělé při redukci váhy.
Článek Brokolice, kapusta a čínské zelí léčí byl publikován 11. prosince 2009 v 18.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- 4 tipy na jídla, která vás v zimě zahřejí 22.11.2013 12.00
- 4 pochutiny, které vám na podzim dodají energii 02.10.2013 12.00
- Potraviny, díky kterým nebudete stárnout 14.02.2017 12.00
- 10 tipů, jak zůstat dlouho mladý 31.12.2009 11.30
- Zuby nesnášejí drhnutí, kyselé potraviny a tvrdé kartáčky 21.06.2014 12.00
Top 10
- Jak probíhá zavedení zubního implantátu – šetrně a bez zbytečných obav
- Když se z rýmy stane problém - sinusitida a jak s ní zatočit
- Máte dlouhodobě střevní potíže? Možná za ně může syndrom dráždivého tračníku
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Chronická bolest zad: Jak s ní žít a neztratit naději
- Pedikúra na podzim - proč na ni nezapomínat, ani když schováme nohy do kozaček
- Chlad, který léčí i osvěží - kryoterapie
- Zapomnětlivost – příznaky, léčba
- Pro zdraví, klid v hlavě i radost z lesa - houbaření
- Léto skončilo. A vaše imunita to ví. Je nejvyšší čas se sebou začít něco dělat!
Tagy
strava zdravotní benefity houbaření streptokok Zdravá výživa bolest dieta lymfatický systém imunita zdraví ochrana před UV zářením
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.
