Zuby nesnášejí drhnutí, kyselé potraviny a tvrdé kartáčky

Tagy:  čištění zubů, chrup, hygiena, dentální hygiena, zubař, dentista, kartáček, nitě

Sponzorované odkazy:

Zuby nesnášejí drhnutí, kyselé potraviny a tvrdé kartáčky

Čistěte si zuby s mírou. A používejte i jiné pomůcky než pouze zubní kartáčky. Například mezizubní kartáčky, solo kartáčky, dentální nitě a ústní vody. Nevhodná a přehnaná péče o zuby se vymstí – porušíte si zubní sklovinu a zuby budou citlivější, náchylné k tomu kazit se.

Zubům škodí hlavně přílišné drhnutí a tvrdý kartáček. Zubní sklovinu narušují i potraviny, které obsahují kyseliny (džusy, víno nebo ovoce), protože ji naleptávají.

Poškození skloviny

Příznaky poškození skloviny bývají docela nenápadné. Sklovina se nesprávným a častým čištěním postupně ztenčuje a na hranách zubů se tvoří průsvitná místa. Nebezpečí ztenčování skloviny spočívá především v tom, že se sklovina neobnovuje. Narušení skloviny je proto nutné předcházet. Zuby by měly být vystaveny vlivu kyselin co nejkratší dobu. Zuby bychom si neměli čistit ihned po konzumaci potravin a nápojů, protože ztráta tvrdých zubních tkání se urychluje. S čištěním zubů je doporučeno počkat cca půl hodiny, aby se uplatnil neutralizační vliv slin. Během dne žvýkejte žvýkačky bez cukru, protože neutralizují prostředí v ústech a podporují tvorbu slin. Sladidlo ve žvýkačkách není potravou pro ústní bakterie, a tak v ústech nevzniká kyselé prostředí, které přispívá k rozpouštění skloviny a kazivosti zubů. Sliny obsahují minerály, jako je vápník a fosfáty, které posilují zubní sklovinu, takže je odolnější vůči kyselinám.

Autor: 06centralincisorsAutor: 06centralincisors

Jak čistit?

K čištění zubů si vybírejte raději měkké zubní kartáčky a pasty se zvýšeným obsahem fluoridu sodného, které zuby neodírají. Před samotným čištěním zubů je dobré si vypláchnout ústa čistou vodou. Velice dobré je, když má pasta složku na zpevnění skloviny. Vyberte si například z naší internetové nabídky zde. Používejte mezizubní kartáčky, dentální nitě – dostanou se tam, kam štětinky běžného kartáčku neproniknou a kde se pak obvykle dobře daří zubnímu plaku. Solo kartáčky pomohou vyčistit plošky zubů. A nezapomeňte na ústní dutinu, takže vykloktání ústní vodou na závěr. Doporučujeme vám: mezizubní kartáčky a dentální nitě.

Co zubům prospívá?

Prospívají jim potraviny bohaté na vápník: mák, brokolice, tmavě zelená listová zelenina, melasa, tofu, pšeničné klíčky.

Co zubům neprospívá:

Omezte potraviny obsahující šťavelany, oxaláty, kofein a kyselinu fytovou, které zabraňují vstřebávání vápníku z potravin. Také bílou mouku, kávu, černý čaj, cukr, špenát, rebarboru, chřest. Naše internetová lékárna nabízí sortiment zubních past, zubních kartáčků a dalších pomůcek, s nimiž půjde čištění snadno.

Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz

Článek Zuby nesnášejí drhnutí, kyselé potraviny a tvrdé kartáčky byl publikován 21. června 2014 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...