Parkinsonova choroba

Tagy:  Parkinsonova choroba, dopamin, mozek, třes

Sponzorované odkazy:

Parkinsonova choroba

Parkinsonova choroba je nemoc postihující mozkové buňky. Poprvé byla tato nemoc diagnostikována a popsána v roce 1917 anglickým lékařem Jamesem Parkinsonem. Dnes, o téměř sto let později, jsou známy způsoby léčby pro zlepšení stavu pacientů, ale stále se neví, jak ji zcela vyléčit.

Jaké jsou příčiny vzniku Parkinsonovy choroby ?

Na to proč nemoc vzniká se lékařům a vědcům zatím přijít nepodařilo. Ví se však, že při ní dochází k odumírání mozkových buňek v částech zvaných basální ganglia. Jedná se o seskupení vzájemně propojených nervových buněk. Přenos podnětů mezi nimi zajišťuje látka dopamin. A právě nedostatek dopaminu je příčinou Parkinsonovy choroby.

3D pohled na mozek, autor: Muehlenau3D pohled na mozek, autor: Muehlenau

Kdo je Parkinsonovou chorobou ohrožen a jak se nemoc projevuje ?

Parkinsonova choroba nejčastěji postihuje starší lidi. Ve většině případů nemoc propuká mezi 50tým a 60tým rokem života. Asi tak u 5 % případů se nemoc vyskytuje již před 40tým rokem a ojediněle se vyskytují i pacienti u nichž Parkinsonova choroba propukla ještě dříve. Nemoc také častěji postihuje muže. Parkinsonova choroba začíná pomalu a nenápadně. Zpočátku nejsou její příznaky příliš nápadné. Postižení bývají více unaveni, trpí bolestmi zad a kloubů, mývají ztuhlé končetiny a křeče. V pozdějším stádiu se přidává klidový třes rukou,třes svalů, poruchy a zpomalení chůze, slintání, depresivní nálada, zhoršená mimika obličeje, těžko srozumitelná řeč, potíže s psaním, ztráta chuti k jídlu, snížení inteligence, zácpa, únik moči, atd.

Muž s depresí, autor: HendrikeMuž s depresí, autor: Hendrike

Jak Parkinsonovu chorobu léčit a lze jí předejít ?

Parkinsonovu chorobu nelze zcela vyléčit a stejně tak nejsou známa zaručená preventivní opatření. Při propuknutí nemoci jsou pacientům podávány léky snižující ztuhlost svalů, upravující plynulost pohybů a třes rukou. Doporučuje se také každodenní procvičování svalů a mozku, jelikož se tím projevy nemoci zpomalují. Dále pacienti mají užívat doplňky stravy jako je rybí tuk, koenzym Q10, vitamíny C, D, E a B6. Právě vitamin B6 pomáhá v mozku vytvářet již zmiňovaný dopamin. Proto jeho užívání může působit jako prevence před Parkinsonovu chorobou.

Článek Parkinsonova choroba byl publikován 19. června 2010 v 00.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Jana Mrkvíková . Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...