Kontaktní čočky přinášejí řešení téměř pro každého

Tagy:  krátkozrakost, zrak, vada zraku, brýle, obroučky, čisticí roztok

Sponzorované odkazy:

Kontaktní čočky přinášejí řešení téměř pro každého

Špatný zrak dokáže opravdu znepříjemnit život. Nemůže-li se člověk spolehnout na vlastní oči, musí přijít jiné řešení. Problémy se zrakem se vždy řešily brýlemi. Krátkozrakost trápí velké množství lidí a brýle přeci jen nelze nosit při všech příležitostech. Naštěstí spatřily díky českým vynálezcům světlo světa kontaktní čočky, na které mnoho lidí nedá dopustit.

Od brýlí k čočce

Na brýle, jako na řešení problému se zrakem, je již každý zvyklý. V optikách nalezneme širokou nabídku nejrůznějších brýlí, ze kterých lze vybrat stylové obroučky pro každou příležitost. Někdo si však na nošení brýlí nemůže zvyknout, či mu zkrátka nevyhovují, ať už z jakéhokoli důvodu. Dříve to mohl být problém. Již dlouhá tři desetiletí jsou však dostupné kontaktní čočky, kterým dává přednost stále více a více lidí. Důvodů je mnoho a není složité jim porozumět.

Komfort kontaktních čoček

Kontaktní čočky se stále vyvíjejí a nové technologie zaručují stále lepší snášenlivost. Kontaktní čočky mají tu výhodu, že o nich ani nevíme a přitom dokáží bez problémů napravit různé vady zraku. Perfektně se hodí při sporu a jiných aktivitách, kdy by brýle jednoduše překážely. Kontaktní čočky lze nosit příležitostně, či jimi zcela nahradit nošení dioptrických brýlí. Velkou výhodu najdeme také v létě, kdy můžeme bez problému nosit sluneční brýle. Důvodů je mnoho a zejména lidé se špatným zrakem jich naleznou celou řadu.

Jaké čočky si vybrat

Kontaktní čočky jsou na našem trhu ve velkém množství. Vyrábějí je různé firmy avšak rozdíly na první pohled nenajdeme. Jisté odlišnosti mohou být v technologiích a v materiálu. Některé kontaktní čočky jsou měkčí, přizpůsobivější, propouští více či méně kyslíku. Zásadní je však výběr mezi čočkami, které je nutné denně vyndávat z oka a uchovávat přes noc v roztoku a těmi, které nosíme například měsíc v kuse. To je možné pouze díky vysoké propustnosti O2 a také tomu, že oko nevysušují. Klasické kontaktní čočky pak mohou být v denní, týdenní, dvoutýdenní či měsíční variantě. Po těchto lhůtách se mají čočky vyměnit.

Barevné čočkyBarevné čočky

Péče o kontaktní čočky

Péče o čočky není tak složitá, jak se na první pohled zdá. Vyndáváme-li čočky na noc, zcela se spokojíme se speciální krabičkou a čisticím roztokem. Do krabičky naplněné roztokem čočky každou noc uložíme a ráno je vyjmeme. Roztok používáme pokaždé čistý, čerstvý.

Článek Kontaktní čočky přinášejí řešení téměř pro každého byl publikován 28. listopadu 2010 v 00.00 v rubrice Krása. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...