Mandaly, skvělý způsob relaxace i cesta k sebepoznání

Tagy:  mandaly, relaxace, sebepoznání, umění, odpočinek

Sponzorované odkazy:

Mandaly, skvělý způsob relaxace i cesta k sebepoznání

Dnešní uspěchaná doba s sebou přináší hodně stresu a klade na každého mnohem vyšší nároky. Je důležité naučit se odpočinout si, odreagovat se, zrovna tak ale poznat, jací vlastně jsme a jaké jsou naše priority. Mnozí hledají cestu k odpočinutí si v moderních technologiích, jiní se však obracejí k tradicím. Pokud zabrousíme k východním kulturám, můžeme se setkat mimo jiné s mandalami.

Co je mandala?

Mandalu zdá určitě každý, ne vždy si však spojí obraz s pojmem. První, čeho si u mandaly všimneme, je její kruhový základ, který je vyplněn dalšími přímkami a křivkami tak, aby společně tvořily ornament. Původně však byla mandala čtvercová, s kruhem uvnitř a takzvanými čtyřmi branami.

Mandala je výtvorem východních civilizací. V hinduistické a buddhistické kultuře se s nimi setkáme velmi často, jsou typickou formou jejich umění. Vyskytuje se v různých variacích, každé náboženství jí dává vlastní název. Překvapivě se s ní setkáváme v trochu méně zřetelné podobě i v křesťanství.

mandala ve velkém, autor: headexplodiemandala ve velkém, autor: headexplodie

Mandala jako symbol

Mandala má pochopitelně silný symbolický význam. Jedna z teorií hovoří o tom, že kruh představuje nebe, nekonečno a čtverec pak život na zemi, který již nekonečný není. Střed je spojení obou světů. Mandalám jsou přisuzovány také různé funkce – třeba funkce očisťující či posilující.

Použití mandal

Mandaly mohou být použity k mnoha účelům. Někdo v nich jednoduše najde zalíbení, jiný v nich spatří cosi nadpozemského, mystického. Pro začátek se stačí na mandalu zadívat a vzít si k ruce nějaké barvy. Nejjednodušší je použití již vyrobené mandaly, kterou lze koupit i si vytisknout. Z těchto předpřipravených mandal se jednoduše jedna dle vlastních sympatií vybere a poté už se pustí uzda fantazii. Mandaly se vybarvují a přitom platí, že se zapomene na veškerá pravidla. Barvy se vybírají spontánně. Smyslem je uvolnit se, zaměřit se pouze na papír a odprostit se od okolního světa.

Mandala k vybarvení, autor: N.ManytchkineMandala k vybarvení, autor: N.Manytchkine

Cesta k sebepoznání

Mandaly jsou také obrazem nás samotných. Z mandaly můžeme vyčíst hodně o člověku, z jehož rukou pochází. Některé věci jsou na první pohled jasné, třeba převaha temných barev jistě určitý dojem zanechá. Možná budeme překvapeni i naším vlastním výtvorem, s odstupem času nám bude její poselství možná jasnější. Pokud však někoho toto téma zajímá, určitě se vyplatí opatřit si příslušnou literaturu a proniknout do tajů mandal hlouběji.

Článek Mandaly, skvělý způsob relaxace i cesta k sebepoznání byl publikován 10. června 2011 v 00.00 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...