Toxoplazmóza – příčina, příznaky a léčba

Tagy:  Příčiny, Nákaza, Příznaky, Léčba

Sponzorované odkazy:

Toxoplazmóza – příčina, příznaky a léčba

Nemoc je v dnešní době jak u zvířat tak u lidí vcelku vzácná a její případný průběh proběhne obvykle skrytě bez jakýchkoliv příznaků, může však po sobě zanechat nepříjemné následky a komplikace. Kromě toho, že způsobuje malátnost, unavené klouby, bolavé uzliny a únavu, bývá příčinou potratů nedonošení plodů, jejich odumření nebo porodu defektních dětí stižených vrozenou toxoplazmózou.

Příčiny

Toxoplazmóza je onemocnění způsobené mikroskopickým prvokem Toxoplasma gondii a příčiny nákazy mohou být dvojím typem.

prvok Toxoplasma gondii je mikroskopického vzhledu, čili není viditelný pouhým okem, autor: Pathoprvok Toxoplasma gondii je mikroskopického vzhledu, čili není viditelný pouhým okem, autor: Patho

Nákaza od kočky

Nepříjemnou nákazu vyvolává bakterie oocyta vzniklá ve střevní sliznici koček, vzhledem k její neuvěřitelné odolnosti se drží v těle vašeho domácího mazlíčka po dlouhou dobu a ten se pak stane přenašečem neboli mezihostitelem. Pokud doma kočku chováte, je na sto procent jasné, že s ní přijdete do styku a právě jakékoliv pomazlení či pohlazení může způsobit přenos bakterie z vašeho domácího zvířete na vás. V případě, že jste již jednou chorobu prodělali, opakovaná nákaza je prakticky nemožná, vaše tělo si vybudovalo dostatek odolných protilátek. Přesto, že takřka všechny kočky mají v organismu bakterii oocyta, přenos je velmi malý, větší pravděpodobnost výskytu nemoci je u druhého typu přenosu.

Konzumace syrového nebo nedostatečně tepelně opracované masa

Jste-li labužníkem a potrpíte si na masovou stravu, měli byste dbát všech hygienických norem a maso upravovat tak, aby nepodléhalo jakékoliv nákaze. Maso ovcí, prasat, králíků a domácí drůbeže – ti všichni mohou být přenašeči bakterie oocyta. Maso běžně dobře tepelně zpracované je naprosto nezávadné, neboť již prohřátí na teplotu 66 °C spolehlivě ničí vývojová stádia parazita, nebezpečným pokrmem se tak stává tatarský biftek, jehož konzumací mimo jiné i hrozí požití tasemnice.

Přenos nákazy z matky na plod

Nákaza, že onemocní vaše miminko je dosti značná, pokud jste se toxoplazmózou nakazila již v těhotenství, pokud jste nemoc prodělala ještě před početím, je váš plod naprosto v bezpečí.

Cyklus vzniku toxoplazmózy, autor: toxicotravailCyklus vzniku toxoplazmózy, autor: toxicotravail

Příznaky

Příznaky jsou nepřehlédnutelné a donutí vás vyhledat lékařskou pomoc. Váš organismus bude trápit vysoká horečka, rozmazané vidění, zduření mízních uzlin, bolesti svalstva, zvětšení sleziny a únava. Diagnózu doktor zjistí z odběru krve či tkáně.

Léčba

Patříte-li mezi případy onemocnění bez příznaků, léčba je pouze symptomatická, v závažnějších případech vám lékař naordinuje antibiotika na dobu 14 dní, nemoc se po aplikaci pilulek dá postupně na ústup. Komplikace během rekonvalescence nejsou známi.

Článek Toxoplazmóza – příčina, příznaky a léčba byl publikován 1. září 2011 v 17.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (3).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...