Paradentóza – příčiny a léčba

Tagy:  příčina, příznaky, léčba. zuby, dentista, laser, vrtačka, protéza

Sponzorované odkazy:

Paradentóza – příčiny a léčba

Zubařů se téměř každý z nás bojí jako čert kříže. Nikomu není příjemné slyšet zvuk vrtačky nemilosrdně se blížící k našim ústům a málokdo odchází po pravidelné kontrole dentisty bez jakéhokoliv, byť sebemenšího zákroku. Bolavý zub, který je třeba vytrhnout a nebo prachobyčejná plomba jsou problémy, kterých se zbavíte během pár minut, avšak paradentóza je nemoc zdlouhavá, svízelná a s nejistým výsledky.

Paradentóza je lidově řečeno zánětlivé onemocnění dásní a závěsného aparátu. Nejnovější průzkumy dokazují, že až 80 % dnešních lidí trpí touto nemocí. Tato velmi častá infekce se projevuje v několika stádiích a vzniká působením bakterií, které se usazují na zubech a dásních, ty pak uvolňují nebezpečné toxiny poškozující dásně a způsobující bolestivé záněty, které zprvu napadnou dásně a později se rozšíří do celého aparátu.

Příznaky

První stadium se projevuje otokem a pálivým zarudnutím, vyvolaným čištěním zubů a nebo při jídle. Dalšími příznaky je svědění a nepříjemný zápach z úst. Trpíte-li těmito symptomy, neprodleně navštivte svého zubního lékaře.

Druhá fáze je zřetelná rozvinutým zánětem, dále se objevuje bolest, nepříjemné brnění, tlak a napětí. Dásně jsou ošklivě zarudlé a zhnisané, mezi dásní a zubem se tvoří jakási kapsa naplněná hnisem. Poté se začnou obnažovat zubní krčky, následně se zuby rozestoupí a začnou se viklat. V takovém případě již dentista zuby sám odstraní a nahradí je implantáty, neboť by sami vypadaly.

Třetí fáze je typická vypadáváním zubů a silným krvácením dásně. Toto stádium je nebezpečné nejenom pro ústní dutinu, ale pro celý organismus, jelikož bakterie napadá i vnitřní orgány, nejčastěji ledviny.

Třetí fází paradentózy je vypadávání zubů, autor: mbkeppTřetí fází paradentózy je vypadávání zubů, autor: mbkepp

Příčiny

Příčin vzniku paradentózy může být hned několik. V první řadě bývá nejčastějším viníkem špatná ústní hygiena a nesprávná skladba jídelníčku. Dalším faktorem je každopádně stres, požívání alkoholu v nadměrném množství a nebo cigarety. Nejste-li si jisti, která z příčin nastartovala nemoc u vás, navštivte svého obvodního lékaře a podstupte nejrůznější zdravotní testy pomocí odběru krve.

Prevence

Prevence je v tomto případě poměrně snadná, spočívá v naprostém opaku výše zmiňovaných příčin. Zuby si proto čistěte alespoň dvakrát denně a používejte zubní nit a ústní vodu s desinfekčními vlastnostmi. Do svého stravovacího menu zařaďte větší počet zeleniny a sladkosti nahraďte ovocem, které konzumujte pouze do druhé odpolední hodiny. Omezte přísun alkoholu a začněte bojovat se závislostí na nikotinu.

Léčba

Léčba je zcela závislá na stádiu, kterým procházíte. Paradentóza je nemoc dlouhodobá a pacienty zpravidla provází celý život. V prvním a druhém stádiu vám dentista vyčistí zubní kanálky a speciálním laserem odstraní zánětlivá ložiska. Ve fázi číslo tři se většinou uchýlí k radikálnějšímu kroku a to k odstranění vlastních zubů a nahrazení zubními implantáty. Tento zákrok však není hrazen žádnou pojišťovnou a vy tak budete muset sáhnou hlouběji do kapes.

Předejděte paradentóze, i vy si zasloužíte neodolatelný úsměv, autor: khaqifaPředejděte paradentóze, i vy si zasloužíte neodolatelný úsměv, autor: khaqifa

Článek Paradentóza – příčiny a léčba byl publikován 8. října 2011 v 18.30 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...