Malárie – i obyčejný komár může být zabijákem

Tagy:  nemoc, choroba, komár, vir, terapie, léčba, prevence

Sponzorované odkazy:

Malárie – i obyčejný komár může být zabijákem

Cestování do bohem zapomenutých končin s sebou přináší nejrůznější rizika a následky z případných chorob. Před každým neznámým dobrodružstvím byste proto měli podstoupit očkování, abyste se vyvarovali případným potížím ze smrtelné choroby, které například na Africkém kontinentu číhají ze všech stran. Chřipka či angína jsou starosti, kterých se zbavíte do pár dnů či týdnů za pomocí antibiotik, jenž vám uleví od bolesti a trápení, avšak onemocnění, jako je Malárie mohou vážně narušit celý organismus a dokonce jedinci přivodit smrt. Mějte se na pozoru a adrenalinové zájezdy neberte na lehkou váhu.

V těchto oblastech se vyskytují nakažení komáři, autor. scienceandtechnologyV těchto oblastech se vyskytují nakažení komáři, autor. scienceandtechnology

Malárie

Jinak také řečeno zimnice je jednou z nejznámějších chorob infekčního charakteru. Ročně touto nelehkou nemocí onemocní 500 milionů lidí, přičemž milion zákeřné chorobě podlehne. Jedná se zpravidla o malé děti do 5 let, žijící v tropické a subsaharské Africe. Všichni jsme slyšeli o faktu, že malárii šíří komár, ten je však nakažen plasmodií, což je také prvok apicomplexa. Roku 1907 byla francouzskému lékaři Charlesovi Louisovi Alphonseovi Laveranovi udělena Nobelova cena za medicínskou fyziologii a za objev léčení syfilis právě zmiňovanou malárií.

Prevence proti malárii

Zatím nejúčinnější formou prevence proti nákaze malárií jsou chemické postřiky komárů DDT, ty zahubí velké množství nakaženého hmyzu, ale mají katastrofální dopad na životní prostředí. Proto se všem obyvatelům žijícím v ohrožených oblastech doporučují moskytiéry, ty působí jako skvělá ochrana převážně dětem a matkám, které jsou nejohroženější. Zásadní je také včasné rozpoznání nemoci a okamžitá léčba, což je v rozvojových zemích, kde lékaři chybí, nemyslitelná věc.

Štípnutí od komára může v některých zemích znamenat smrt, autor: cooperblackŠtípnutí od komára může v některých zemích znamenat smrt, autor: cooperblack

Malárie terapií

Málo kdo by asi věřil tomu, že ve 20. století sloužila malárie k odstranění závažnější choroby – sifilisu. Principem léčby bylo, že vysoké horečky, způsobené malárií, zabily veškeré bakterie a viry způsobující sifilitidu. Postupem času však injekční nemoc jaksi zmutovala a stala se prakticky stejně nebezpečnou jako pohlavní choroba. Tato metoda se používala do 50. let, kdy byla nahrazena šetrnějšími a účinnějšími antibiotiky.

Léčba

Léčba malárie se určuje podle stádia nákazy. Pokud je pacientova nemoc v začátcích, obvykle se podávají silnější antibiotika či chemoterapika, která ale útočí na vnitřní orgány. Ve fázi pokročilejší se k léčbě používá chinin, vyrobený speciálně pro boj s malárií.

Cyklus nákazy malárie, autor: medicalgroupCyklus nákazy malárie, autor: medicalgroup

Článek Malárie – i obyčejný komár může být zabijákem byl publikován 27. listopadu 2011 v 15.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...