Voyerismus jako lehčí forma sexuální deviace

Tagy:  Nemoc, choroba, porucha, sexuální deviace, antidepresiva, léčba, psychiatrie

Voyerismus jako lehčí forma sexuální deviace

Nejrůznější nemoci sužují lidstvo od nepaměti. Jedny jsou jasné a svými příznaky typické, jiné se vyznačují závažností a mnohdy nevyléčitelností. Onemocnění všeho druhu mohou napáchat velkou paseku na našem těle, avšak daleko více dokáží zamávat s lidskou psychikou. Duševní nemoci jsou pravděpodobně tou nejhorší alternativou, která vůbec existuje. Jedinec se roky a roky potýká s nepříjemnými stavy, jenž se snaží zmírnit pomocí antidepresiv koňské dávky. Člověk trpící depresemi je ještě udržitelný v přípustné normě a ve společnosti dovede poměrně dobře fungovat, avšak rozdvojené osobnosti či sexuální devianti jsou vystrčeni na okraj společnosti a jednou pro vždy odepsáni okolím, přáteli a rodinou. Jednou z lehčích forem sexuální nemoci či úchylky je voyerismus.

Co je vlastně voyerismus?

Definice voyerismu je poměrně prostá. Jedná se o jedince, obvykle mužského pohlaví, jehož touhy uspokojuje sledování intimních chvil nic netušících párů. Osoba trpící touto nemocí je ukryta tak, aby ji milující se pár nezpozoroval. Avšak nepleťme si voyerismus s běžným vzrušením z erotických scén, neboť sledování lechtivých filmů, striptýz či svlečeného partnera rozhodně není druhem této choroby. Typický voyer se touto ,,zálibou“ zabývá až několik hodin denně a není schopen dosáhnout vyvrcholení jinou cestou, ani pohlavním stykem. Lze tedy říci, že takovýto člověk je pro společnost nepoužitelný, netouží po partnerském životě ani po plození potomků.

Voyeur sleduje nic netušící milující se páry, autor: rantjamVoyeur sleduje nic netušící milující se páry, autor: rantjam

Jak nemoc vznikne?

Kde tato či jiná sexuální porucha vznikne není vždy stejné a proto je třeba případy soudit jednotlivě, avšak kdybychom se na voyerismus podívali jako na celek, příčina je skryta vždy v genetice či v minulosti, jenž zanechala na jedinci následky. Pokud se v rodině postiženého vyskytuje, anebo vyskytoval sexuální deviant, je velice pravděpodobné, že tyto sklony zdědil právě po něm. Zda-li pacienta v minulé době, například v dětství, někdo sexuálně obtěžoval nebo zneužíval, následky se mohou rovněž projevit voyerismem.

Léčba

Stejně tak, jako ostatní psychické poruchy je voyerismus vlastně neléčitelný, lze jej pouze potlačit. U sexuálních poruch je potlačování jaksi sporné, neboť v mnohých případech se nemocný ,,naoko“ uzdraví, projevuje se jako zdraví člověk, ale díky vlivu lékům, jenž potlačují touhy a choutky se po letech zbouří a provede například trestný čin znásilnění a dokonce zabití. Z pacienta se tak stane časovaná bomba.

Článek Voyerismus jako lehčí forma sexuální deviace byl publikován 27. května 2012 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...