Podvýživa – smrtelná hrozba nejenom v Africe

Tagy:  Nemoc, hlad, onemocnění, podvyživení, afrika, česká republika, děti, důchodci, strava, terapeutická léčba

Sponzorované odkazy:

Podvýživa – smrtelná hrozba nejenom v Africe

Většina lidské populace bojuje snad odjakživa s nadváhou. Každý druhý článek se věnuje problematice tloustnutí a nejrůznějších diet, které jsou stejně ,,houby“ platné, ale věřte nebo ne, existují mezi námi jedinci, který od dětství bojují s podvýživou a i když by jim spousta z vás záviděla, opravdu není o co stát…

Podvýživa neboli malnutrice je nedostatek látek potřebných ke správnému fungování celého organismu. Jejich nedostatek nemusí být přitom patrný na první pohled, ne každý podvyživený člověk musí být například nezdravě hubený. Tím obtížnější je podvýživu u pacientů nebo vašich blízkých odhalit. Podvýživa je závažný zdravotnický problém, který se netýká pouze rozvojových zemí. Naopak, až třetina pacientů ve vyspělých evropských zemích trpí různou formou podvýživy. V ČR je podle posledních průzkumů špatně nebo nedostatečně živeno přibližně 40 % pacientů v nemocnicích a až 60 % v domácím ošetření.

Podvýživa je jedním z největších problému lidstva, autor: decatelumPodvýživa je jedním z největších problému lidstva, autor: decatelum

Podvýživa nevzniká jen z nedostatku potravy, pacienti mohou na první pohled dostávat všechno, co potřebují, ale přesto postupně chátrají. Důvodů je víc, přijdou do nemocnice již podvyživení a standardní porce potravy jim nestačí. Nejčastějším faktorem je nechutenství plynoucí z nemoci, jenž vede k úbytku kosterního svalstva. Úbytkem svalové hmoty, k němuž dochází také po operacích, jsou ohrožení zejména senioři, kterým ztráta svalů působí větší potíže, protože se u nich nedokáže původní stav jejich objemu obnovit tak rychle. Problém se ovšem netýká jenom seniorů, ale i mladých lidí. Malnutrice může vzniknout při téměř každém onemocnění. Onkologičtí pacienti jsou také velmi ohroženou skupinou, kdy se u nich v důsledku nechutenství z chemoterapie mohou vyvinout záněty a infekce, špatně se jim hojí rány a léčba neúčinkuje tak, jak má.

Léčba

Pokud se pacient dostaví do nemocnice a je mu zjištěna podvýživa, klasická potrava již situaci nezachrání, přichází tak na řadu terapeutická stravakterá je namíchaná přesně podle potřeb pacienta. Běžně nebývá součástí léčebné terapie a právě terapeutická strava na míru může významně ovlivnit vyléčení.

Statistiky

Náklady na léčbu komplikací spojených s podvýživou dosahují v České republice odhadem 66 miliard ročně, v rámci celé Evropy se jedná o 170 miliard eur. Při příjmu do nemocnice má asi 20 % pacientů podvýživu a jejich počet se v průběhu hospitalizace zdvojnásobuje. Vinou špatné výživy pacientů v nemocnicích nebo v domácím prostředí hladoví v Evropě přibližně 33 milionů lidí.

Článek Podvýživa – smrtelná hrozba nejenom v Africe byl publikován 6. června 2012 v 10.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...