Anthrax – smrtelná biologická zbraň

Tagy:  nemoc, nákaza, choroba, biologická zbraň, bakterie

Sponzorované odkazy:

Anthrax – smrtelná biologická zbraň

Anthrax je nám znám především z Ameriky, kde byla používána jako biologická zbraň. Anthrax je chorobou tyčinkové barterie Bacillus anthracis, která se objevuje zpravidla u zvířat a dobytku, ale může nakazit i člověka.

Nemoc byla zkoumána již od roku 1758 vědcem carlem Linne, který však chování bacilu popsal trochu jinak, než tomu doopravdy je. Dalšími ,,zkoumateli“ byli například Robert Koch či Louise Pasteur, kteří postupně dospěli k závěru, co vlastně Anthrax je a jak jej známe v dnešní podobě. Anthrax se tak stal první chorobou v dějinách, proti které bylo možno očkovat uměle oslabenou kulturou původce samého, a druhou chorobou, proti které bylo vynalezeno očkování, první nemocí byly plané neštovice, na které se svého času umíralo.

Anthrax je smrtelná choroba, autor: flyingcarabao194Anthrax je smrtelná choroba, autor: flyingcarabao194

Anthrax je tak snadné chytit, jako třeba rýmu, jen se v ovzduší takřka nevyskytuje, proto se nemusíte zbytečně obávat. Ale jeho přenosy jsou kapénkovou infekcí, dotykem, slinami či během pohlavního styku.

Následně má Anthrax tři stupně a možnosti, jak se může projevit. V prvním případě se jedná o plicní Anthrax, jež bez lékařského zákroku končí vždy smrtí a ze všech typů má také nejvyšší úmrtnost. Zpočátku se příznaky podobají klasické chřipce, proto odbornou pomoc málokdo vyhledá. Následně se ale chřipka přehoupne v nesnesitelný zápal plic, který je již třeba léčit. Léčba probíhá za pomocí antibiotik, ale pacient musí zůstat v nemocnici a v karanténě, jelikož je stále velice nakažlivý. Dalším typem je střevní Anthrax projevující se silnými průjmy a krví ve stolici. Taktéž je léčitelný antibiotiky a smrtelný je z 25 až 60 procent. Posledním typem je Anthrax kožní, kdy se na těle pacienta objeví černé, nebolestivé vředy též léčitelné antibiotiky. Bez zásahu lékařů je i tato forma smrtelná.

Anthrax je, jak již bylo řečeno, znám jakožto biologická zbraň, která je velice efektivní, neboť dokáže nakazit během chvíle široké masy lidí. Často se používá k teroristickým útokům a jiným atakům. Známým uživatelem Anthraxu je například Japonsko nebo Čína.

Nemoc je bakteriálního původu, autor: newsusacontentNemoc je bakteriálního původu, autor: newsusacontent

Článek Anthrax – smrtelná biologická zbraň byl publikován 6. srpna 2012 v 13.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...