Vzteklina – příznaky a léčba

Tagy:  nemoc, choroba, bakterie, nákaza, příznaky, léčba

Sponzorované odkazy:

Vzteklina – příznaky a léčba

S nemocemi se setkáváme dennodenně, ať už osobně či v televizních novinách. Opakovaně nás postihují chřipky, virózy, střevní potíže, angíny a v některých případech i zápaly plic či streptokokové, ale co dělat, pokud se nakazíme vzteklinou a jak její příznaky vůbec rozeznat?

Vzteklina, jinak nazývaná také běsnění je virová choroba centrálního nervového systému. O tomto onemocnění slýcháme již roky a každý ji zná ve spojitosti se zvířaty, ale možná jste netušili, jak moc je nebezpečná a smrtelná. Vzteklina se odborně řadí k zoonózám, což znamená, že je přenosná na člověka. Jak jistě víte, vzteklinou vás může nakazit zvíře, jež vám chorobu předá pokousáním. Zvíře trpící vzteklinou obvykle poznáte, neboť je nepřiměřeně vzteklé a podrážděné, raději se mu vyhýbejte, čímž předejdete nákaze. Pokud vás takové zvíře napadne, neprodleně vyhledejte lékařskou pomoc. V Evropě je zaznamenána největší nákaza u lišek, netopýrů, méně pak u psů a koček.

Vzteklina je vysoce nakažlivá nemoc, autor: denisbeenVzteklina je vysoce nakažlivá nemoc, autor: denisbeen

Inkubační doba nákazy je okolo osmi dnů až tří týdnů, během této doby můžete u nakaženého jedince zpozorovat podobné příznaky jako u zvířete majícího vzteklinu. Člověk je náladový, agresivní, občas malátný s výpadky paměti. Nemoc je třeba začít léčit již s příznaky, neboť vir pomalu postupuje do mozku, kde ničí buňky, které následně vedou k poškození nejenom mozku, ale také ostatních vnitřních orgánů. Jakmile nedojde ke včasné léčbě, jedinec obvykle umírá a to s velkými bolestmi. Ročně této chorobě podlehne až 55 tisíc lidí, především v jižní Asii a Africe.

Vzteklina patří k nejstarším nemocem na světě, záznamy o ní jsou staré téměř 5 tisíc let. Vzhledem k tomu, že napadá především savce, je velice rozšířená a prakticky nezničitelná. Nakaženým zvířatům obvykle není pomoci, jakmile se dostanou k přítomnosti lidí, bývají utraceni. Aby se vzteklině co nejlépe zabránilo, probíhá pravidelné a povinné očkování psů, ale také lišek, žijících ve volné přírodě.

Článek Vzteklina – příznaky a léčba byl publikován 27. srpna 2012 v 23.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...