Záškrt – příznaky nemoci

Tagy:  nemoc, choroba, virus, vir, angína, horečka, povlaky

Sponzorované odkazy:

Záškrt – příznaky nemoci

Bakteriální a virové choroby nejsou ničím příjemným a obzvláště pak ne angína. Záškrt je bakteriální infekční onemocnění člověka charakteristické právě jako zhoršená angína. Nemoc způsobuje nebezpečný virus, který je přenosný člověkem, jež se stal bacilonosičem a nebo nakaženým toxickou látkou, ta záškrt následně vyvolává. Nemoc se stejně jako například chřipka přenáší kapénkovou nákazou, čili vzduchem. Do těla jedince prostoupí dýchacími cestami nebo kůží.

Záškrt je podobný angíně, autor: erosimZáškrt je podobný angíně, autor: erosim

Inkubační doba nákazy je dosti krátká a to pouze 2 až 5 dní. Následně se choroba začne vyvíjet stejně jako angína, čili prvním příznakem jsou zduřelé a bolavé mandle či uzliny. Nemocný má vysokou horečku, nechutenství a je malátný, na mandlích se mu začne tvořit žlutobílý zapáchající povlak. Povlaky se postupně začnou rozrůstat do okolních tkání, kde způsobí těžké záškrtové záněty. V tomto případě už je jasné, že se nejedná o angínu, neboť zánět je tak silný, že nemocnému napuchne krk až obvodu jeho vlastní hlavy. Pacient těžce dýchá, sípe a stále se zmítá v těžkých horečnatých stavech. Jakmile je záškrt včas podchycen, je s ním naloženo stejně jako s jakýmkoliv jiným zánětem či angínou, antibiotika do několika týdnů s nemocí zatočí, avšak neléčený záškrt je velice nebezpečný, pacient může mít doživotní následky a nebo dokonce zemře.

Avšak i v případě včasné diagnózy není zaručeno stoprocentní zdraví pacienta. Zánětlivé povlaky mohou i v průběhu léčby postihnout srdce a slabšímu člověku tak přivodit infarkt myokardu a nebo anginu pectoris. U dětí se nejedná o srdeční vady, ale spíše o pozáškrtové obrny. Obrna se zpravidla objevuje již během léčebného procesu, kdy pacientovi značně přitěžuje. Daná osoba špatně mluví, huhlá, těžce oddechuje, pociťuje nepříjemné návaly horka a zimy a potýká se se špatnou funkcí nosohltanu, díky kterému velmi obtížně pije a jí. V horších případech nastává také obrna horních a dolních končetin, kdy je pacient prakticky imobilní a odkázaný na lékařskou službu.

Záškrt je charakterietický bílými povlaky, autor: perpetualplumZáškrt je charakterietický bílými povlaky, autor: perpetualplum

Článek Záškrt – příznaky nemoci byl publikován 14. září 2012 v 14.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...