Nebezpečný zabiják - metylalkohol

Tagy:  alkohol, pití, zabiják, látka, toxin, nebezpečná látka, prohibice

Nebezpečný zabiják - metylalkohol

Nebezpečí číhá všude, kam se jen podíváme. Každou minutou nás může srazit automobil, postřelit šílenec nebo přepadnou někdo s chorobnou závislostí na heroinu. Kdo by ale řekl, že se sériovým vrahem stane někdo, u koho mnohdy hledáme útěchu, pobavení nebo dokonce blízkého přítele – alkohol. Dnes již po celé republice a dokonce za hranicemi známí metylalkohol se během jednoho týdne stal jedním z největších zabijáků naší nemalé historie.

Metylalkohol na svou oběť zaútočí velice nenápadně, za to rychle a nemilosrdně. Během několika hodin po pozření této látky dotyčný začne špatně vidět, poté oslepne a nakonec po rychlém průběhu zemře. A co to vlastně metanol je? Jedná se o nejjednodušší alifatický a především bezbarvý alkohol. Lze jej neomezeně mísit s vodou a jeho zápach je prakticky nijaký, proto jeho přítomnost v tekutině čichem nelze rozpoznat. Ač se tváří velmi nenápadně, je smrtelně jedovatý a nestravitelný. Metanol sám o sobě jedovatý není, avšak v těle se díky enzymům přemění na kyselinu mravenčí, která poškozuje zrakový nerv a následně celé čidlo zraku. Poté dojde k acidóze, která je již předzvěstí jisté smrti. Do potravinářského průmyslu by se metanol správně neměl vůbec dostat, jeho využití je hojné v chemickém průmyslu.

Tyto značky alkoholů rozhodně nepijte, autor: novinky.czTyto značky alkoholů rozhodně nepijte, autor: novinky.cz

A proč se metylalkohol do tekutin vlastně dostal? Výrobce chtěl pravděpodobně ušetřit a tak jej ředil nejrůznějšímu způsoby, avšak vznik metylalkoholu je v lahvích pravděpodobně náhodný. Policie má dnes několik podezřelých, pravděpodobně ze Zlína a jeho okolí, kde také zemřelo nejvíce obětí. Jakmile se prokáže úmyslný výskyt metylalkoholu v tekutinách, podezřelý může být odsouzen až na 20 let odnětí svobody.

Zpočátku se nákaza objevovala pouze na Moravě v okolí Zlína, kde během dvou dnů umřelo hned několik lidí. Poté se zabiják rozšířil po celé Moravě a jeden případ byl dokonce zaznamenán i v Praze. Dnes je obětí metylalkoholu již 20 a počty mrtvých se pravděpodobně budou ještě zvětšovat. Informace o metanolu proudí celým internetem a prakticky veškerými médii, avšak spoustu lidí to od pití alkoholu nezastavilo. Mezi nebezpečné produkty patří Tuzemák, hanácká vodka, meruňka, borovička, vodka Lunar a švestková vodka. Pro případ, že by některé jedince smrtelný jed nezastavil, vyhlásila vláda prohibici, díky které se nikde nesmí prodávat alkohol ani rozlívat drinky.

Prohibice potrvá ještě pár dní, autor: calisperaProhibice potrvá ještě pár dní, autor: calispera

Článek Nebezpečný zabiják - metylalkohol byl publikován 17. září 2012 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...