Srdeční arytmie – příčiny a prevence

Tagy:  nemoc, srdeční porucha, srdeční činnost, choroba, selhání srdce, genetika, životní styl, strava

Sponzorované odkazy:

Srdeční arytmie – příčiny a prevence

S nepříjemným bušením srdce, návaly a pocity na omdlení se již setkala spousta z nás. Vlivem neustálého stresu, špatného stravování a obezity se s těmito obtížemi trápí čím dál více lidí. Co ovšem dělat, když špatná činnost srdce nejenom omezuje běžnou aktivitu, ale především ohrožuje na životě?

Co je arytmie?

Popsat pár slovy arytmii není zrovna jednoduché, laicky řečeno se jedná o poruchu srdeční činnosti, která ovšem bez zásahu lékařů a pravidelné léčby může vést k nenávratným poruchám a v některých případech i k selhání srdce, čili ke smrti. Běžná frekvence srdečního rytmu se pohybuje okolo 60 až 90 tepů za minutu. Jedince trpícího arytmií trýzní nepravidelné stahy, které mají mnoho příčin a také důsledků.

Arytmie je geneticky dědičná či získaná, autor: inside.heartArytmie je geneticky dědičná či získaná, autor: inside.heart

Příčiny

Jak již bylo zmíněno, příčin arytmie může být hned několik. Jedním z velmi častých příčin je vrozená vada, kterou bohužel nelze ovlivnit. Co ale jednoznačně korigovat lze, je hladina minerálů, jež problémy jak vyvolá, tak v opačném případě zapudí. Dalším důležitým faktorem je také hladina hormonů, pití alkoholu, užívání návykových látek, porucha štítné žlázy, cukrovka či užívání některých léků.

Nejrizikovější skupinou lidí trpících arytmií jsou ti s poškozenou srdeční svalovinou. Ta může být porušená jak geneticky, tak vlivem operace či prodělaného traumatu. Srdeční arytmie postihuje také pacienty po infarktu myokardu nebo angině pectoris. Bohužel existuje také nemálo případů, kdy dojde k arytmii nedbalostí a špatným životním stylem. Nadměrná obezita, konzumace mastných pokrmů, alkohol, cigarety, nedostatek spánku a stres vedou jak k poruchám srdeční činnosti, tak ke spoustě dalším obtíží.

Prevence

A jak se bránit proti srdeční arytmii, která není geneticky daná? Ne nadarmo se říká, že zdraví životní styl přináší ovoce. Vyvarujte se proto smaženým pokrmům, nekonzumujte slazené nápoje ani nadmíru sladkého, do svého života přidejte také fyzickou aktivitu, pobyt na čerstvém vzduchu a pokud možno, vyvarujte se extrémním stresovým situacím.

Nezdravá strava může vést k arytmii, autor: inside.heartNezdravá strava může vést k arytmii, autor: inside.heart

Článek Srdeční arytmie – příčiny a prevence byl publikován 30. prosince 2012 v 10.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...