Pesimismus – o co se vlastně jedná?

Tagy:  pesimista, charakter, povaha, melancholismus, introvert, optimista

Sponzorované odkazy:

Pesimismus – o co se vlastně jedná?

Někteří lidé nás neustále udivují svým veselým výrazem, dobrou náladou a celkovým rozpoložením, které se vždy nese v ryze pozitivním duchu. Ráno se vzbudí s myšlenkou krásného nového dne, byť je obloha zamračená, užijí si každičký kousek snídaně a dovedou se radovat z nalezené pětikoruny. I když jim život přinesl spoustu těžkých překážek a trablů, oni jsou stále přesvědčeni, že je život dobrý a proto si jej musíme užívat každou minutu. Těmto šťastlivcům říkáme optimisté a můžeme jim opravdu závidět. Existuje totiž naprostý protipól k těmto osobám, zvaný pesimisté. Ti to mají v životě podstatně složitější…

Vaše kamarádka je velmi často zachmuřená, dovede ji rozesmutnit i špatné počasí a když vše nejde podle jejich plánů, je nesvá? Často si na vše stěžuje, i když vlastně nemá příliš pádných důvodů? Všechno vidí černě, každý muž ji pravděpodobně ublíží, nikdy si nenajde dobrou práci a celkově se nedočká ničeho pozitivního? Pak máte co do činění s opravdovým pesimistou.

Co to pesimismus je?

Pesimismus má český ekvivalent jako škarohlídství, který se již příliš nepoužívá, ač je velmi výstižný. Pesimismus je obecný postoj člověka a zahrnuje přesvědčení, že vše je vlastně zlé, dobro nikdy nezvítězí a všechno špatně dopadne. Tento obecný souhrn je možná na první pohled krutý, ale ve zkratce jej lze takto charakterizovat.

Pesimista vidí vše černě, autor: calamityjan2008Pesimista vidí vše černě, autor: calamityjan2008

Kdo je pesimista?

Kdo je pesimista se asi na základě popisu pesimismu dokážete dopídit. Je to osoba, jejímž základním krédem je ,,všechno špatně“. Pesimisticky založený člověk prakticky v ničem nevidí nic dobrého a dovede celkem obstojně malovat čerta na zeď a způsobovat sobě samému trable. Vzhledem k tomu, že nevěří ve šťastné konce a dobré události, nemá to příliš jednoduché. Jeden nevydařený obchod, opožděná tramvaj, zrušená schůzka či drobná hádka vede ke slovům ,,vždyť jsem to říkal“. Pesimista má ve společnosti velmi těžké postavení, neboť sám sobě nikdy nedovolí být šťastný. Jakmile se mu jen trochu daří, za vším vidí zádrhel a problém, který pravděpodobně ani neexistuje. Tento druh osoby má také potíže s důvěrou k ostatním lidem, těžko se otevírá druhým a je spíše introvert a melancholik. Pesimista optimistu vidí jako věčného a bezmyšlenkovitého snílka, kdežto sebe považuje za realistu. Bohužel pesimismus i optimismus jsou charakterové vlastnosti, jež nelze jen tak zvrátit. Zatímco optimista je ve svém věčně veselém světě spokojený, pesimista musí často vyhledat odbornou pomoc, která ho může zbavit neustálého strachu a černých myšlenek.

Článek Pesimismus – o co se vlastně jedná? byl publikován 29. ledna 2013 v 15.00 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...