Nervozita a stres – odbourejte každodenní překážky

Tagy:  Nervozita, příčiny, příznaky, léčba, vitamíny

Sponzorované odkazy:

Nervozita a stres – odbourejte každodenní překážky

Nervozita a podrážděnost jsou chorobné stavy ztrpčující život jak samotnému postiženému, tak i jeho okolí. Člověk, který trpí nervozitou či sklonem k podrážděnému chování, tedy pokud je vůbec schopen vnímat svůj psychický stav, by měl klást větší důraz na vyváženost svého života, zdravý životní styl, dostatek odpočinku a urovnané citové a mezilidské vztahy.

Stres je individuální odpověď na nadměrné zatěžující fyzické, emoční nebo intelektuální požadavky. Tělo je vybaveno k řešení krátkých zátěžových epizod, ale hladina stresu nad obvyklou normu může být pro duševní zdraví značně škodlivá.

Stres dokáže znepříjemnit celé dny, autor: princilstudioStres dokáže znepříjemnit celé dny, autor: princilstudio

Příznaky stresu

Nepříjemný stres doprovází únava, nespavost nebo neschopnost soustředění. Dále jde stres ruku v ruce s nervozitou, neklidem nebo popudlivostí, ztrátou chuti k jídlu, žaludeční nevolností, průjmem nebo zácpou. Stres dále doprovází bolesti hlavy, ztráta zájmu o sex, podráždění, zloba, rozčilování nebo apatie a pesimismus jsou součástí stresu.

Příčiny stresu

Stres mohou vyvolat nejrůznější krizové situace jako jsou například rodinné neshody, finanční problémy, pracovní tlaky, zranění, nemoci, traumatizující události a podobně. Počáteční reakcí organismu je příprava na hrozící nebezpečí, které zajišťují prudký vzestup energie a síly umožňující uniknout nebezpečí nebo postavit se nepříteli. Během doby vyčerpávají vytrvale zvýšené hladiny stresových hormonů všechny rezervy energie a výživy a způsobí celkové vyčerpání. Vzrůstá tak krevní tlak a hladina cholesterolu, která může poškodit srdeční a mozkové cévy, žaludeční sekrece je příliš kyselá, klesá hladina pohlavních hormonů a mozek začne ,,žadonit“ po glukóze a toto naruší duševní vyrovnanost. Stres klade další požadavky na imunitní systém, který se může tak oslabit, že nedokáže zajistit dostatečnou obranu proti infekcím a jiným nemocem.

Na stres a nervozitu je ideální relax, autor: wellness&spaNa stres a nervozitu je ideální relax, autor: wellness&spa

Léčba

Na stres a nervozitu jsou nejvhodnější kombinace nejrůznějších vitamínů a minerálních látek. Na stres užívejte vitamin B komplex; jednotlivé vitaminy, které poskytuje, pomáhají udržet zdravý stav nervového a imunitního systému a potlačovat únavu. Dále se zaměřte na užívání vápníku a hořčíku, jejichž pozitivum spočívá v jejich schopnosti uvolňovat svalové napětí a posilovat srdeční činnost. Sibiřský ženšen i panax ženšen mohou být rovněž účinné, protože posilují nadledvinky. Tyto protistresové prostředky bývají někdy nazývány adaptogeny, protože pomáhají tělu se adaptovat na náročné problémy.

Článek Nervozita a stres – odbourejte každodenní překážky byl publikován 3. února 2012 v 14.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...