Typologie osobnosti – jací vlastně jsme?

Tagy:  typologie osobnosti, osobnost, vlastnosti, charakter, psychika, chování

Sponzorované odkazy:

Typologie osobnosti – jací vlastně jsme?

Každý člověk je naprosto odlišný, proto můžeme tvrdit, že je originálem. I když se setkáme s navlas totožnými dvojčaty, která od sebe pouhým okem těžko rozeznáme, jejich charakteristiky budou přesto trochu jiné a psychické vlastnosti zcela jedinečné, což nám pomůže určit, kdo je vlastně kdo. Lidská osobnost je něco, co vědci zkoumají po dlouhá staletí a i přesto, že mnohdy přišli s osvětovými objevy, stále zůstává z části zahalena a skrývá spousty doposud neprobádaných zákoutí. Jakmile se seznámíme s novým člověkem, je velmi složité odhadnout jeho povahu, ale existují jisté znaky jeho chování, které nám lecco prozradí, aniž bychom byli psychologové či odborníci přes lidskou psychiku. Typologie osobnosti je zkrátka něco, co pomůže částečně odhalit, jací vlastně jsme…

Co je to typologie?

Typologie osobnosti je členění do čtyř základních skupin dle charakterových rysů člověka. Toto členění není žádnou novinkou, vzniklo již ve starověkém Řecku za pomocí lékaře Hypokrata, který je do dnes považován za jednu z nejvýznamnějších osobností historie, která úzce ovlivnila svět medicíny. Typologii rozčlenil do čtyř skupin dle tělních tekutin, které údajně v dané osobě převládají. Podívejte se, čím se jednotlivé druhy vyznačují a zkuste sami poznat, kam byste zařadili své vlastní já.

Typologie osobnosti dokáže odhalit jisté charakterové vlastnosti, autor: Mobilino Family FinderTypologie osobnosti dokáže odhalit jisté charakterové vlastnosti, autor: Mobilino Family Finder

Sangvinik

Prvním typem osobnosti je sangvinik, jehož charakterizuje jakožto tělní tekutina krev. Sangvinik je člověk vesměs optimisticky laděný, má rád zábavu a lidi, proto je rozhodně extrovertem. Téměř vždy jej potkáte v dobré náladě, s úsměvem od ucha k uchu a se spoustou vzletných nápadů, které ovšem nemají příliš velikou hloubku. Sangvinikovi city vzplanou rychle, ale stejně tak rychle mohou i zmizet. Snadno mění názory a je přelétavý.

Cholerik

Dalším typem je cholerik, o kterém jste již jistě slyšeli. Charakterizuje jej žluč a co se vlastností týče, je vznětlivý, bouřlivý, někdy dokonce agresivní. Snadno se pro věci nadchne a často je také dotáhne do konce. Je to člověk cílevědomí, přátelský a obvykle extrovertní, i když se najdou i jedinci, kteří si potrpí spíše na soukromí. City cholerika jsou velmi hluboké, pravé a upřímné.

Melancholik

K melancholikovi bychom přiřadili jako tekutinu černou žluč. Tento druh člověka je extrémně citlivý, snadno se dojme a rozpláče. Jeho city jsou hluboké, někdy až extrémní a ulpívavé. Ve společnosti se jeví jako introvert, často se kolektivu cíleně straní.

Flegmatik

A posledním typem je flegmatik s tekutinou hlenu. Flegmatičtí lidé se vyznačují velmi slabými vzrušivými reakcemi, jsou klidní, vyrovnaní, mají slabší citové interakce, ale přesto dokáže dlouhodobě a hluboce milovat.

Melancholik je člověk citlivý a uzavřený, autor: LerenkaMelancholik je člověk citlivý a uzavřený, autor: Lerenka

Článek Typologie osobnosti – jací vlastně jsme? byl publikován 6. května 2013 v 12.00 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...