Lepek – kde všude se schovává?

Tagy:  potraviny, potraviny s lepkem, dieta, bezlepková dieta, celiakie

Sponzorované odkazy:

Lepek – kde všude se schovává?

Lepek, neboli gluten se nachází ve spoustě potravin a ve skutečnosti se jedná o směs obilovin pšenice, žita a ječmenu. Jedná se o podstatnou složku, díky které těsto drží svůj tvar a pochutiny chutnají tak, jak je známe. Najdou se mezi námi ale tací, kterým přítomnost lepku způsobuje problémy a zdravotní komplikace. Tito jedinci trpí nesnášenlivostí lepku, neboli celiakií, která má nespočet projevů a její ignorace může vést k vážným rizikům.

Alergie na lepek se objevuje ihned po konzumaci potraviny s lepkem, nejpozději do několika hodin a k běžným příznakům patří průjem, zvracení, silné křeče, celková nevolnost, někdy i malátnost. Člověk trpící celiakií se těmto stavům a intoleranci může vyhnout vynecháním všech potravin obsahujících právě lepek. To se ovšem může zdát na první pohled poměrně složité, neboť lepek je obsažen ve spoustě chutných potravin, na kterých si lidé rádi smlsnou…

Kde najdeme lepek?

jak již bylo řečeno, lepek je obsažen ve spoustě potravin a především v těch, které lidé konzumují nejčastěji a pravidelně. Níže se nechte inspirovat přehledem surovin s lepkem, kterým je vhodné se při celiakii obloukem vyhnout.

Těstoviny obsahují lepek, autor: Andrew BeestonTěstoviny obsahují lepek, autor: Andrew Beeston

Jedná se především o bulghur, graham, což je celozrnná pšeničná mouka, ječmen, kamut, klaso, kroupy, kuskus, kvásek, kvasnice, melta, oves, pivo, rostlinný protein, pšenice, špalda, slad ječný, sojové omáčky, Worcesterská omáčka a žito.

Potraviny vyrobené z lepku

K potravinám s lepkem patří beze sportu každé pečivo a to včetně rohlíků, housek, baget, chlebů, ale také sladké pečivo jako koblihy, croissanty a nejrůznější bábovky, sušenky, perníky či oplatky. Další ohromnou skupinou jsou všechny těstoviny a výrobky z mouky ke kterým se řadí oblíbené palačinky, lívance, ale také čokoláda, nugát, marmeláda, džem, želatinové bonbony, zmrzlina, mléčné pochutiny obsahující škrob, hořčice, kečup, uzeniny od párků po salámy, tatarská omáčka, sojové omáčky, dresingy, bujón, masox, spousta druhů snídaňových cereálií, některé ovesné kaše a mnoho dalšího.

Potraviny bez lepku

Co naopak bez obav konzumovat můžete je veškeré ovoce a zelenina, rýže, kukuřice, pohanka, amarant, proso, luštěniny jako je čočka, fazole, hrách a sója, veškeré maso a ryby. Najde se ještě celá řada vhodných potravin, u těch je ale vždy dobré číst příbalovou informaci.

Lepek najdete ve veškerém pečivu, autor: goldbergLepek najdete ve veškerém pečivu, autor: goldberg

Článek Lepek – kde všude se schovává? byl publikován 3. února 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...