Tinnitus aneb co s šelestí?

Tagy:  tinnitus, zvuky, pískání v uších, zvuky v uších, nemoc, příčina, ušní oddělení, lékař, vyšetření

Sponzorované odkazy:

Tinnitus aneb co s šelestí?

Tinnitus je poměrně neznámým pojmem, co vám ale jistě bude povědomé, je šelest, a to možná i z důvodu, že jste se s ni sami setkali. Nepřetržité pískání v uchu, které nepřestane ani na jedinou vteřinu, pokračuje v noci a neodstraní jej propláchnutí uší ani nic obdobného. Lidé s šelestí mohou snadno nabít dojmu, že blázní, neboť jsou jediní, kdo nepříjemné zvuky stále slyší. Pravda je ale taková, že ozvěny v uších jsou fyziologického charakteru a s psychikou nemají mnoho společného…

Zvuk, co nelze vypnout

Většina obtíží spočívá v tom, že vás trápí chvilkově. Bolesti hlavy, břicha, rukou a podobně. Vše je řešitelné a především ne neustálé. S šelestí je to ale přesně naopak. Pískání v uších nepřestane byť na jedinou sekundu a člověka dokáže prakticky dostat k šílenství. Lidé, co šelestí trpí se svěřují, že se zvuky mnohdy snaží přehlušit jinými vjemy, jako je hlasitá televize nebo rádio. Někteří, na pokraji svých sil, buší pěstmi do hlavy a doufají v zázrak.

Co dělat se šelestí?, autor: Jason RogersCo dělat se šelestí?, autor: Jason Rogers

Příčiny šelesti – je jich nespočet

Největší problém šelesti je ten, že je velmi obtížné odhalit pravou příčinu. První, co vás napadne, je samozřejmě navštívit ušní oddělení nebo praktického lékaře, který vás posléze pošle na ORL. Vyšetření uší však nemusí odhalit vůbec nic a vy se tak s neustálým pískáním vrátíte opět domů a jste tam, kde jste byli i před návštěvou odborníka. Příčin tinnitu je totiž spousta a některé ani trochu nesouvisí právě s ušima.

Jednou z nejčasnějších příčit jsou problémy s obratli. Ty mohou v případě špatného růstu nebo zranění tlačit na nervy, které se projeví jako šelest v ušní oblasti, kde jsou nervy velmi citlivé. Dalším problémem může být také vysoký krevní tlak, špatné postavení páteře, nedostatečné prokrvení ušních bubínků, cizí předmět v uchu, užívání některých léků, a to včetně antibiotik a antikoncepce a svoji roli zde sehraje také stres nebo duševní obtíže.

Tinnitem si dle statistik alespoň jednou za život projde každý člověk. Jedná se však o chvilkovou šelest, která sama od sebe odezní anebo potrvá pouhých pár dní, kdy se komplikace sami dají do pořádku. Pakliže vás ale trápí delší dobu, rozhodně se nenechte u prvního lékaře odbýt tím, že ,,to" přejde. Může se vám totiž stát, že se dostanete do fáze chronické šelesti, se kterou se pak budete potýkat celý život. A nutno podotknout, že naučit se žít se zvuky v uších, popřípadě v hlavě, rozhodně není snadné.

Článek Tinnitus aneb co s šelestí? byl publikován 2. září 2014 v 12.00 v rubrice Nemoci a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...