4 tipy, jak na Vánoce vycházet s příbuznými

Tagy:  Vánoce, svátky, pohoda, klid, rozpory, hádky, atmosféra, rodinný kruh

Sponzorované odkazy:

4 tipy, jak na Vánoce vycházet s příbuznými

Snad od pradávna se traduje, že jsou Vánoce svátky pohody a klidu, kdy by měla být pohromadě celá rodina. Bohužel, ne vždy tomu tak je a když už se rodina opravdu sejde, můžete mít svých příbuzných brzy ,,plné zuby". Zkrátka a dobře, ne se všemi je rozumná řeč a téma k hovorům. Jak tedy vycházet se svými blízkými přes Vánoční svátky, abyste je opravdu prožili v tom poklidném stavu a zachovali si zdravý rozum?

Myslete pozitivně

Máte-li často negativní a pesimistické myšlenky, pravděpodobně se cítíte nepříjemně, naštvaně, nervózně a možná i v depresích. Síla pozitivního myšlení má dokonale opačný efekt a dokáže navodit skvělou atmosféru i v případě, že všechno neběží přesně podle plánu. Jakmile začnete myslet v pozitivním duchu, možná své příbuzné uvidíte ve zcela jiném světě a možná také pochopíte jejich zvláštní chování. A pokud ani toto nezabere, myslete alespoň na to, že si odbudete návštěvu a neurotickou tetu a nepříjemného strýce zase hodně dlouho neuvidíte.

Autor: Bill BransonAutor: Bill Branson

Neberte si vše osobně

V rodině by si všichni měli přát jen to nejlepší a slovo závist prakticky neznat. Bohužel, i zde se mistr tesař trochu utnul a proto existuje řada rodin, které jsou nejenom nepřející, ale naopak dokáží, lidově řečeno, ještě podkopnout židli. Jste úspěšní podnikatelé, žijete ve velkoměstě nebo držíte speciá lní dietu a pro ostatní jste středem pozornosti a terčem mnoha nesmyslných poznámek a připomínek? Pak se nad toto chování ze strany příbuzných povzneste a buďte rádi, že vůbec někomu stojíte za to, aby vás tolik řešil.

Zapomeňte na konflikty

Je celkem logické, že pokud vám někdo vytýká něco, co se nikdy nestalo, přesvědčuje vás o věcech, které jsou holý nesmysl a nebo uvádí argumenty, které nemají hlavu ani patu, máte snahu dotyčnému oponovat, vysvětlovat a v konečné fázi se i pohádat. Během roku i s kýmkoliv vjeďte jakkoliv do vlasů, o svátcích Vánočních na to ale raději zapomeňte. Myslete na to, že vyvolání konfliktu k ničemu nevede a pokud nechcete zkazit Vánoce svému partnerovi, dětem a ostatním v rodině, držte raději jazyk za zuby.

Buďte dobří hostitelé

Je celkem samozřejmé, že mezi jednotlivými generacemi panují neuvěřitelné rozdíly, které jsou mnohdy nepochopeny. Stejně tak, jako vy nechápete davové šílenství důchodců kvůli slevám, vaše babička pravděpodobně nepochopí, proč nakupujete bio potraviny a pečete z celozrnné mouky. Na Vánoce se proto snažte přizpůsobit tradičním zvyklostem a buďte tím nejlepším hostitelem na zemi. Spousta chutného jídla, pití a dárků udělá radost každému, a dokonce i tomu největšímu ,,rejpalovi".

Článek 4 tipy, jak na Vánoce vycházet s příbuznými byl publikován 20. prosince 2014 v 13.00 v rubrice Psychologie a Rodina. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...