Jak dětem vysvětlit, že Ježíšek není?

Tagy:  Vánoce, svátky, dárky, děti, ratolesti, oslavy, přání

Sponzorované odkazy:

Jak dětem vysvětlit, že Ježíšek není?

Vánoce utekly jako voda a Silvestr s oslavou Nového roku je za rohem. Každoročně se měsíce připravujete na svátky Vánoční, nakupujete drahé dárky, pečete cukroví a podléháte svátečnímu stresu a než se nadějete, všechno pomine a před vámi je opět další dlouhý rok plný překvapení. Tyto svátky jistě baví každého, nicméně děti si je vždy užívají o poznání lépe, neboť nemají žádné starosti a mohou se těšit na spoustu dobrého jídla a především dárků.

Pokud již máte vlastní ratolesti, se kterými Vánoce s nadšením slavíte, jistě se těšíte o to více, neboť nadšené dětské oči a úsměv jsou jednoduše k nezaplacení. Již dávno vznikla tradice, že Vánoční dárky noší Ježíšek, čemuž České děti spousty let věří. Bohužel pak nastane okamžik, kdy vyrostou nebo přijdou s nečekaným zjištěním, že Ježíšek pravděpodobně dárky nenosí, ba dokonce vůbec neexistuje. S tímto faktem se musí smířit každý rodič a nezbude vám, než se připravit n vysvětlování a dětem se snažit Vánoce nijak nezkazit. Jak tedy ratolestem vysvětlit, že Ježíšek vlastně vůbec neexistuje?

Autor: Lotus HeadAutor: Lotus Head

Sami od sebe tradici nekažte

Někteří lidé zastávají názor, že by se dětem nemělo lhát, a to i v případě, jedná-li se o tradice. V tomto případě by byla ale ohromná škoda, vyvracet dětem existenci Ježíška. Pokud totiž v nadělování dárků věří, můžete jim v klidu vysvětlit, že dárky nosí Ježíšek všem dětem na zemi, tudíž musí počítat s tím, že ne všechny dostanou. Jakmile vaši potomci budou vědět, že Vánoční dárky nakupují rodiče, budou si od vás nárokovat podstatně více a duch Vánoc bude postrácet své kouzlo a původní záměr. Snažte se tedy tradici nevyvracet, naopak ji v dětem podporujte a přiživujte.

Snažte se zdůraznit to dobré

Spousta dětí se o faktu, že Ježíšek neexistuje, dozví od svých kamarádů nebo ve škole. Je zcela přirozené jejich zklamání, které může doprovázet i brek a nechápavé dotazy. V takovém případě je dobré dětem vysvětlit, že Vánoce nejsou pouze o dárcích, ale o celé rodině, hodování a také prázdninách, které si mohou užít, jak jen budou chtít. Vzhledem k tomu, že každé dítě dárky miluje a bohužel jsou pro něho o Vánocích tím nejdůležitějším, uveďte také na pravou míru, že o nadělování nebude nouze, pouze veškerá přání musíte plnit vy a váš partner. V zápětí však zdůrazněte, že nelze plnit vše, o co dítě požádá, a proto se může stát, že pokaždé nedostane veškeré vysněné dary, byť by byly laciné. Ve výsledku děti zjistí, že k žádné zradě nedošlo a zklamání vystřídá další nadšení z nadcházejících svátků.

Článek Jak dětem vysvětlit, že Ježíšek není? byl publikován 30. prosince 2014 v 17.00 v rubrice Psychologie a Rodina. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...