Afty - nejčastější nemoc dutiny ústní

Tagy:  afty, imunita, zdraví, krása, příčina, léčba, problém

Sponzorované odkazy:

Afty - nejčastější nemoc dutiny ústní

Afty jsou drobné vřídky v ústní dutině, které člověka dovedou hodně potrápit. Objevují se znenadání a způsobují nám bolest při jídle, pití, mluvení i líbání.

Někdy se afty vyskytnou jednou za život a již se nevytvoří, v jiných případech se objeví několikrát za rok. Jsou případy, kdy se jedna afta hojí, ale další se již tvoří. Intervaly bez aft mohou být pro tyto nemocné velice vzácné. Frekvence výskytu je tedy velmi rozdílná, je také kritériem přístupu k léčbě a vyšetřování pacientů s aftami. Pacienta nejvíce obtěžují často se opakující aftózní léze, které se odborně nazývají recidivující afty. Afty se vyznačují výraznou, nepříjemnou bolestí – hlavně při jídle, ale i mluvení. Vzácné jsou spontánní bolesti v klidu. Pacienti, kteří dlouhodobě trpí tvorbou aft, jsou schopni přesně říci, kde se afta vytvoří. Pociťují v tomto místě pálení, pnutí, sliznice se jim zdá v daném místě oteklá a při pohybu citlivá. Jejich předpověď se velice často vyplní do 1–3 dnů. Bolest aft se vystupňuje při slaném či kyselém nebo kořeněném jídle.

Afty v ústech

Afty se netvoří po celé dutině ústní. Jsou lokalizovány pouze na ty sliznice, které nejsou na povrchu keratinizovány. V praxi to znamená, že je nikdy nenajdeme na tvrdém patře, dásni, protože zde jsou povrchové vrstvy slizničního epitelu změněny keratinem. Tato část sliznice je vzhledově bělavější. Afty nacházíme také spíše v přední části dutiny ústní, ve vestibulu úst, na hranách jazyka a jeho spodině. Řidčeji jsou afty na patrových obloucích, měkkém patře a tonzilách. Podkladem aftózní léze je puchýřek (aphta = puchýřek). Puchýřek rychle praská a mění se ve vřídek. Dno vřídku je lehce pod úrovní sliznice, má ostré okraje lemované začervenalou sliznicí, které říkáme zánětlivé „haló“. Aft se může vytvořit několik, někdy jen jedna. Nemají tendenci splývat do rozsáhlejších ploch. Většina aft má velikost 1–4 mm v průměru. Vzácněji se vyskytují afty rozměru 3 cm i více. Menší afty se hojí do 7–14 dnů, velké se mohou hojit i několik měsíců.

Afty se dělí dle velikosti na 2 skupiny:

  1. malé recidivující afty, které se hojí bez jizvy a spodina afty je měkká
  2. velké afty- hojí se jizvou a spodina je tvrdá

Afta není infekční, tzn., že se nepřenáší z člověka na člověka.

Příčina vzniku aft

Doposud nebyla zjištěna přesná příčina vzniku afty. Mezi pravděpodobné příčiny patří: nedostatek železa, vit. B12 a kyseliny listové stresové situace hormonální vlivy spojené s menstruačním obdobím u žen dráždivé složky v jídle snížená imunita kouření traumata ústní sliznice – rovnátka, zubní protéza, zlozvyk okusování vnitřní strany tváří a rtů, trauma při čištění chrupu kartáčkem špatná hygiena

Jak vyléčit afty

Léčba aft je nevyřešený problém. Důvodem je skutečnost, že léčit účinně můžeme tehdy, když známe příčinu. V případě, že příčinu neznáme, léčíme pouze příznaky choroby.

1. Snížení bolestivosti Ošetření afty např. roztokem ZnCl2, dusičnanem stříbrným, koncentrovaným peroxydem vodíku dojde k drobnému poleptání, čímž vymizí bolestivost afty. Překrytím bolestivé afty krycím gelem, který vytvoří na postižené sliznici úst jemný film, který brání jejímu dráždění, např. Solcoseryl, Mundisal gel, Calgel, Aloclair gel 2. Vyloučení deficitu železa, vitaminu B12, kyseliny listové 3. Správná hygiena dutiny ústní – povlaky na zubech jsou významným zdrojem mikroorganizmů Roztoky a gely, které se aplikují potřením přímo na afty – např. Herbadent roztok na dásně s anestetickým účinkem, který bsahuje směs bylinných extraktů a éterických olejů. Cannadent sérum. Snížení mikroflóry výplachy dezinfekčními roztoky, kterých je na trhu celá řada: roztoky chlorhexidinu – např. Corsodyl, směs bylinných extraktů a éterických olejů – Herbadent ústní voda koncentrát, eterické oleje – např. Listerin, Tantum verde, jodové preparáty a jiné.

Laser

K podpoře hojení aftů lze využít také laser. Ten vyzařuje vysoce organizovanou světelnou energii se specifickými vlastnosti (jedna vlnová délka, stejný směr a fáze záření), díky které laser dosahuje výborných výsledků při regeneraci, tišení bolesti a hojení.

Bylinkové čaje

Pití bylinných (vlažných i chladnějších) čajů je v případě bolestivých aftů jistě příjemné. Čaje mohou mít podle složení různé účinky. Je ovšem známo, že čaje jsou sice výborné, jejich účinky jsou však pozvolné. Bylinné čaje jsou tedy vhodné spíše jako podpůrný prostředek. Moc nepomohou proti akutní bolesti. Čaje mohou mít účinky: dezinfekční (mateřídouška), uklidňující (heřmánek), na povzbuzení imunity (echinacea) atd. Prevence tvorby aft Doposud velice problematická, možnosti by měl posoudit specialista. Jako prevence vzniku aft je důležitá důkladná péče o hygienu ústní dutiny, pravidelné čištění zubů a výplachy antiseptickými roztoky či ústními vodami. Ty slouží jako prevence přemnožení bakterií podporujících zánět. Při dráždění sliznice ulomeným zubem, rovnátky nebo zubní protézou je nutné navštívit zubaře, který tyto poruchy napraví. Taktéž je vhodné užívat vitaminy skupiny B. Důležité je nedráždit zbytečně sliznici kořeněnými, ostrými či kyselými potravinami.

Jak se zachovat při vytvoření afty v dutině ústní

  1. Navštívit zubního lékaře, který po vyšetření rozhodne, zda se jedná opravdu o aftu a navrhne optimální postup – poleptání afty, podpich afty léčebným roztokem, či krytí dentální pastou.
  2. Při častém výskytu aft doporučí vyšetření hladiny železa, vitaminu B12 a kyseliny listové.
  3. Pacient sám se snaží o co nejlepší ústní hygienu, protože tím zmenšuje množství mikrobů v dutině ústní.
  4. U vytvořených velkých aft je nutné vyhledat specialistu, aby stanovil optimální léčebný postup.
  5. Afta by měla být vyšetřena zubním lékařem, aby diagnózu potvrdil, protože by se mohlo jednat i o jiné onemocnění, které se léčí odlišně.

Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz

Článek Afty - nejčastější nemoc dutiny ústní byl publikován 19. září 2015 v 18.00 v rubrice Krása a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...