Afty – jejich léčba není vždy jednoduchá

Tagy:  afta, vřed, jazyk, mastička, pálení, bolest, dutina ústní

Sponzorované odkazy:

Afty – jejich léčba není vždy jednoduchá

Afty bývají popisovány jako drobné vřídky tvořící se v dutině ústní. Kdo na ně trpí ví, jak moc nepříjemné dokáží být a jak obtížná jejich léčba mnohdy bývá.

Jak afty bezpečně poznáme

Kdo se s nimi ještě nesetkal, bude mít možná obtíže je správně identifikovat. Afty se tvoří v ústech a můžeme se s nimi setkat prakticky kdekoli. Ať už tedy na dásni, v blízkosti zubů, na měkkém patře, pod jazykem či na vnitřní straně rtu. Zpočátku aft není vidět, cítíme pouze, že je něco jinak, přejedeme-li po místě jazykem. Později se vytvoří malá bílá tečka, která se postupně zvětšuje, ve velmi nepříjemných případech až do průměru jednoho centimetru. Bílé místo je velmi citlivé a nepříjemně pálí při kontaktu se sladkými, slanými či kyselými potravinami. Máme-li aft navíc v místě, kde dochází ke kontaktu s dásní, bolí a pálí téměř nepřetržitě.

Co je dobré vědět

Afty lze v některých případech potlačit hned v jejich počátcích. Dokud se plně nerozvinou, je úspěch na jejich brzké zahnání větší. Často se totiž zvětšují a zvětšují, až začnou skutečně znepříjemňovat bytí. Necháme-li aft dospět do jeho nejzralejšího a nejnepříjemnějšího stádia, budeme se s ním potýkat několik dní (v některých případech i dva týdny) než zcela zmizí.

Co na afty zabírá

Na léčbu již vzniklých aftů fungují různé přípravky, které jsou k dostání v lékárnách. Často slibují urychlení hojení, výrazných výsledků se však bohužel nedočkáme. Praktické však jsou znecitlivující mastičky, které se aplikují přímo na aftu a dočasně tak zmírní, či v lepším případě zcela potlačí nepříjemné pálení. Samotná aplikace obvykle zpočátku přinese prudkou bolest, která však po několika sekundách odezní a aft jako bychom na několik minut až desítek minut vůbec neměli. To je ideální provést například před jídlem, abychom při stravování tolik netrpěli. Mastičku však můžeme nanášet jak často chceme a rovněž by měla přispět také k rychlejšímu uzdravování. Na afty pomáhá také vitamín B a kvasnice.

Poměrně nešetrnou a bolestivou metodou je vypalování solí, které však nemá vždy zaručený výsledek. Máme-li aft menší, umístíme do jeho středu velké zrno soli a čekáme, až náhlé prudké pálení odezní. V některých případech tak může být po problému.

Poměrně účinné bývají některé v lékárnách prodávané roztoky určené k potírání. Mnohdy je potřeba vyzkoušet více přípravků, než nalezneme ten, který u nás zabírá.

Článek Afty – jejich léčba není vždy jednoduchá byl publikován 4. listopadu 2010 v 00.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...