Vyhýbáte se sacharidům a cukru? Pak děláte chybu!
Sponzorované odkazy:
Jíst či nejíst? Tuto otázku si pokládá nespočet zdravě žijících lidí a koneckonců také řada lékařů, výživových expertů a jiných odborníků přes zdraví a stravu. Spousta lidí žije v přesvědčení, že sacharidy a natož pak cukry nemají ve zdravém jídelníčku co dělat a pakliže si chcete udržovat nejenom zdravou, ale také štíhlou postavu, jednoduše byste se jim měli vyhýbat. Ovšem ne nadarmo jsou sacharidu největší složkou z denního příjmu a některé cukry lze považovat dokonce za zdravé, neboť není cukr jako cukr. Víte, proč se sacharidů ani cukrů nevzdávat? My ano!
Sacharidy jako nepostradatelná složka stravy
Každé jídlo, které zkonzumujete, by se mělo skládat z bílkovin, tuků a také sacharidů, kdy právě sacharidy zaujímají největší část z příjmu. Sacharidy jsou rychlým zdrojem energie a dokáží tělo příjemně nabudit. Pokud se jich tedy zcela zřeknete a začnete držet například nesmyslnou bílkovinou dietu či jiné speciality, budete bez energie, neuvěřitelně unavení a nemluvě o tom, že v případě přijímání většího množství bílkovin, které přirozeně nahradíte za sacharidy, bude tělo tloustnout. Výsledkem tak nebudou shozené kilogramy, ale naopak přibývání na váze a k tomu všemu výkyvy nálad, ba dokonce deprese.
Ne všechny cukry jsou zdravé, autor: Jonathan McIntoshNení cukr jako cukr
Možná se tomu budete divit, ale ani bez cukrů se neobejdete. Cukry jsou totiž, jako sacharidy a tuky, rozděleny na zdravé a nezdravé, konkrétně na komplexní a jednoduché. Jednoduché cukry konzumuje většina lidí a jedná se přesně o tu složku, která by se v jídelníčku vyskytovat neměla. Jednoduché, jinými slovy mono cukry najdete nejenom v běžně dostupných sladkostech, čokoládách, sladkém i slaném pečivu, ale také v chipsech, konzervách, průmyslově zpracovávaných produktech, v bílé mouce a tím pádem i v bílém pečivu, v nekvalitní šunce a masu, v mléčných produktech, v jogurtech či tvarozích a takto bychom mohli pokračovat ještě velmi dlouho. Abyste se jednoduchým cukrům vyhnuli, nestačí jen omezit sladké, ale pečlivě číst veškeré etikety.
Naopak jsou tu také složité cukry, kterých je sice podstatně méně, ale o to kvalitnější jsou. Ty najdete v ovoci a zelenině a v některých celozrnných výrobcích. Ovoce a zelenina jsou nejenom prospěšné pro správný chod organismu, ale obsahují vlákninu, kterou tělo potřebuje pro správné trávení a zažívání. Denně byste pro měli zkonzumovat až okolo 500 gramů ovoce a zeleniny.
Bez cukru se tělo neobejdete především kvůli správné hladině inzulinu v krvi, cukr tělu dodává potřebnou energii na běžné fungování a pokud sportujete, potřebujete jak cukry, tak všechny možné sacharidy o to více.
Článek Vyhýbáte se sacharidům a cukru? Pak děláte chybu! byl publikován 4. února 2016 v 16.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Pohybem ke zdraví 09.09.2008 15.13
- Dbejte i o své psychické zdraví 01.12.2008 03.01
- Plavání pro naše zdraví 07.08.2010 00.00
- Dojděte si pro zdraví 30.12.2020 00.00
- Alpro – zdraví z přírody 28.06.2014 17.00
Top 10
- Chronická bolest zad: Jak s ní žít a neztratit naději
- Chlad, který léčí i osvěží - kryoterapie
- Když se z rýmy stane problém - sinusitida a jak s ní zatočit
- Pedikúra na podzim - proč na ni nezapomínat, ani když schováme nohy do kozaček
- Jak podpořit lymfatický systém a zbavit se letních otoků
- Máte dlouhodobě střevní potíže? Možná za ně může syndrom dráždivého tračníku
- Pro zdraví, klid v hlavě i radost z lesa - houbaření
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Jak probíhá zavedení zubního implantátu – šetrně a bez zbytečných obav
- Dopřejte pleti adventní klid
Tagy
strava zdravotní benefity houbaření streptokok Zdravá výživa bolest dieta lymfatický systém imunita zdraví ochrana před UV zářením
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.
