Potravina do slaných i sladkých pokrmů? Jablko
Sponzorované odkazy:
Slané i sladké pokrmy jsou běžnou součástí každodenního jídelníčku většiny lidí a i když si možná nepotrpíte příliš na sladkosti, čas od času si nějaký ten cukr dopřejete, ať už v podobě koláče, sušenky nebo jen zdravého ovoce. Většina potravin je ryze sladkých nebo naopak použitelných do slaných pokrmů. Cibuli a česnek byste těžko přidali k borůvkovým kynutým knedlíkům a stejně tak lesní plody nepřidáte k bůčku. Existují ale naopak potraviny, ze kterých můžete, dle libosti, připravovat dobroty jak slané, tak sladké. Jednou z takových surovin je například jablko, které je velice variabilní. Víte, jaké všechny pokrmy můžete z jablka přichystat?
Jablečné chutney
Chutney je jakási zavařenina nebo ostřejší marmeláda, která se zpravidla podává ke zvěřině, červenému masu nebo paštice. Masu dodá příjemnou nasládlou chuť a zjemní jeho těžkost. Chutney si můžete vyrobit buď v pohodlí domova anebo jej zakoupit v běžných potravinách a specializovaných obchodech. Velmi časté je chutney neboli marmeláda k masu ze směsi jablek a zkaramelizované cibule.
Autor: Rachel TayseBramborový salát trochu jinak
V posledních letech se rozmohl trend zdravé stravy a fitness, do které příliš nepatí česká těžká jídla. Těm se však někdy velmi obtížně vyhýbá, a to především o svátcích, kdy je smažený kapr, řízky, bramborový salát a tuna cukroví zkrátka na místě. Co takhle připravit si ale odlehčenou verzi bramborového salátu? Do klasického receptu přidejte ještě na kostičky nakrájená jablka a místo majonézy zakysanou smetanu nebo řecký jogurt. Lehká verze bude příjemným zpestřením a vy si nebudete muset tolik hlídat postavu.
Jednoduchý koláč na každý den
Přemýšlíte často, co si dát k odpolední kávě, co si s sebou zabalit do práce za svačinu nebo jaké jídlo dát dětem do školy, aby stále nejedly světlé pečivo a sušenky? Vyzkoušejte velmi jednoduchý recept na vláčnou zdravou buchtu s jablkem. Do směsi celozrnné žitné mouky, ovesných vloček, vejce, mléka a rozinek přidáte na jemno nastrouhané jablko a dle chuti ořechy. Směs vylijete na vymazaný a vysypaný plech a pečete dorůžova. Vláčný a nadýchaný koláč je výborný několik dní a chutnat bude celé rodině.
Ovesná kaše jako start dne
Vyzkoušeli jste již k snídani tolik oblíbené ovesné kaše? Nejenom, že vám hned po ránu dodají spoustu energie, ale navíc jsou plné zdravých sacharidů a pokud vám chutnají, připravovat si je můžete na nekonečně mnoho chutných způsobů. Co říkáte například na ovesnou kaši s mandlovým mlékem, svařenými jablky se skořicí a burákovým máslem?
Autor: Frédérique Voisin-DemeryČlánek Potravina do slaných i sladkých pokrmů? Jablko byl publikován 1. března 2016 v 19.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- 4 potraviny, které by v jarním jídelníčku neměly chybět 08.03.2017 17.00
- 4 podzimní potraviny, které byste měli konzumovat 25.11.2014 12.00
- Jablko – jaké síly v sobě ukrývá?“ 05.07.2010 00.00
- 4 tipy na potraviny, které zatočí s celulitidou 12.01.2014 14.00
- Granátové jablko, lahůdka z jihu Evropy 23.12.2010 00.00
Top 10
- Jak probíhá zavedení zubního implantátu – šetrně a bez zbytečných obav
- Když se z rýmy stane problém - sinusitida a jak s ní zatočit
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Máte dlouhodobě střevní potíže? Možná za ně může syndrom dráždivého tračníku
- Chronická bolest zad: Jak s ní žít a neztratit naději
- Pedikúra na podzim - proč na ni nezapomínat, ani když schováme nohy do kozaček
- Chlad, který léčí i osvěží - kryoterapie
- Zapomnětlivost – příznaky, léčba
- Pro zdraví, klid v hlavě i radost z lesa - houbaření
- Léto skončilo. A vaše imunita to ví. Je nejvyšší čas se sebou začít něco dělat!
Tagy
strava zdravotní benefity houbaření streptokok Zdravá výživa bolest dieta lymfatický systém imunita zdraví ochrana před UV zářením
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.
