4 podzimní potraviny, které byste měli konzumovat

Tagy:  strava, jídelníček, zdraví, stravování, podzim, zima, ovoce, zelenina, losos, ořechy, jablka, špenát

Sponzorované odkazy:

4 podzimní potraviny, které byste měli konzumovat

Podzim každoročně přináší nejenom studené počasí, deště a chladno, ale také spousty bacilů a nemocí, kterým si většina lidí musí projít. Říjnová rýma a listopadový kašel jsou tak jakousi klasikou. Proč byste ale měli celý podzim a zimu stonat, když můžete být zdraví jako rybičky? Zádrhel však netkví v prášcích a nejrůznějších medikamentech, nýbrž ve vhodně zvolené stravě, která dovede opravdové zázraky.

Zdravá strava = zdravé tělo

Ne nadarmo se říká, že jsme to, co jíme. Pokud se neustále stravujete ve fast foodech a obdobných občerstveních, pak nejenom, že pravděpodobně nepěkně tloustnete, ale především tělo zahlcujete spoustou tuků, solí a rychlých cukrů, ale minimem minerálů a vitamínů. Nelze se pak divit, že snadno onemocníte a skolí vás i obyčejná rýma. Základem zdravého těla je totiž zdravá strava, díky které se vám bacily vyhnou obloukem.

Co se potravin týče, vždy se snažte vnímat roční období, neboť to, co jíte v létě, těžko budete konzumovat i na podzim a v zimě. Jaké pochutiny jsou tedy ideální pro chladné a mrazivé dny?

Autor: PastoriusAutor: Pastorius

Jablka

Jednou ze základních potravin, která by se měla neustále vyskytovat v každé domácnosti, jsou jablka. Tak můžete konzumovat po celý rok, ale na podzim a v zimě ji věnujte ještě větší pozornost. Jablka obsahují málo cukru, ale za to hodně vlákniny a vitamínů. Dokáží vás tedy zasytit a také dodat potřebnou energii, kterou tělo snadno zpracuje. Jablka jezte ideálně v syrovém stavu, s slupkou, případně je přidejte do koláče nebo salátu s ořechy.

Špenát

Špenát je další potravinou, kterou rozhodně musíte znát. Zeleně zbarvená zelenina obsahuje spoustu železa, které je nezbytné pro tvorbu krevních destiček a dostatečné prokrvení končetin. Budete-li pravidelně jíst špenát, a to v jakékoliv podobě, vyhnete se studeným končetinám, které mohou být v zimě opravdu nepříjemné. Aby vám potravina rychle nezevšedněla, připravte si špenátovou polévku, špenát jako přílohu k masu, karbanátky nebo třeba syrové špenátové listy místo klasického salátu na předkrm.

Losos

Ryby jsou pro lidský organismus ještě důležitější než maso a kdo je pravidelně nejí, zadělává si na pořádné zdravotní problémy. Konzumací jakékoliv ryby svému tělu prospějete, ať už se jedná o rybu sladkovodní nebo vyskytující se v moři, nicméně losos je pro zimní dny ideální. Obsahuje zdravé tuky, omega 3 mastné kyseliny a málo soli. K obědu nebo k večeři je tedy naprosto ideální.

Ořechy

Na čem si rozhodně pochutnávejte, jsou ořechy všeho druhu. Mandle vám pomohou bojovat proti unavené pleti, lískové oříšky podpoří trávení, para ořechy jsou zase zdroje tuků. Oříšky můžete konzumovat samostatně v syrovém stavu nebo je přidejte do jogurtu, dezertů, do snídaňové ovesné kaše či do salátu.

Autor: Flickr upload botAutor: Flickr upload bot

Článek 4 podzimní potraviny, které byste měli konzumovat byl publikován 25. listopadu 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...