Jablko – jaké síly v sobě ukrývá?“

Tagy:  jablečný ocet, vitamín, kompot, přesnídávka, křížaly, imunita

Sponzorované odkazy:

Jablko – jaké síly v sobě ukrývá?“

Léčivé účinky jablek byly známe od pradávna. Kromě příznivých účinků na zdraví jsou oblíbené také jako sladká pochoutka. Jablek je bezpočet druhů a každý je odlišný. Oblíbená jsou sladkokyselá pevná jablka, která skvěle osvěží.

Česká jablka

Jablka mají věhlas snad po celém světě a je štěstí, že se jim daří i v našich podmínkách. Proto si můžeme i na své zahrádce vysadit jabloň a čekat, až začne plodit lahodná červená jablíčka, která upotřebíme syrová či v kuchyni. Z domácích jablek lze skvěle připravit mošt i přesnídávky. Díky domácímu sadu máme navíc čerstvá jablka vždy po ruce a není tedy nic jednoduššího, než si jedno ze stromu utrhnout.

Léčivá moc jablek

Jablíčka jsou hojně konzumována a jsou nejen chutná ale také velmi prospěšná pro náš organismus. Obsahují mnoho vitamínů a minerálních látek, díky kterým chrání náš organismus a působí také proti předčasnému stárnutí. V jablíčkách bychom našli vitamín C, E a také vitamíny skupiny B. Co se stopových prvků týče, může se jablko pyšnit obsahem hořčíku, manganu, mědi, vápníku a zinku. Jablka je samozřejmě nejlepší konzumovat v syrovém stavu, kdy si uchovají nejvíce prospěšných látek. Rozhodně bychom z nich také neměli loupat slupku, protože bychom je tak zbavili množství vitamínů a minerálů, které se v ní ukrývají. Jablka obsahují mnoho vody a vlákninu, snižují krevní tlak i cholesterol a posilují imunitu. Jablíčka se podílí také na čištění organismu, snižují nervozitu a působí i proti nespavosti. Jsou téměř všelékem z říše ovoce. Skvěle se uplatní také při léčbě revmatismu a pomohou nám zbavit se průjmu či zácpy.

Co s jablky?

Křupavé chutné jablíčko nám vždy poslouží jako mála svačinka či dobrota. Jednoduše jej sbalíme na výlet a doma lze mít vždy zásobu jablek. Mimo to se však toto ovoce dá upotřebit do ovocných šťáv, salátů či při pečení. Oblíbený je také jablečný kompot či přesnídávka, kterou si zamilují děti i dospělí. Jablečný ocet je jablečným produktem, který má rovněž téměř zázračné účinky. Pro Čechy typický jablečný závin či koláč si snadno připravíme doma a návštěvě jej můžeme servírovat jako chutný dezert. Nakrájené plátky jablíček můžeme nechat usušit a mít je tak připravené kdykoli k dispozici. Křížaly mohou být také chutnou dobrotou k televizi.

Článek Jablko – jaké síly v sobě ukrývá?“ byl publikován 5. července 2010 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...