Batáty si nejlépe rozumí s vínem

Tagy:  batáty, zdravé brambory, sladké brambory, batáty s vínem

Batáty si nejlépe rozumí s vínem

Batáty známé jako sladké brambory jsou hlízy povijnice jedlé a svým vzhledem a využitím v kuchyni připomínají brambory. Červení, případně žluté i bílé hlízy se žlutou, bílou i oranžovou dužinou mají příjemnou, nasládlou chuť a jsou významným zdrojem sacharidů, karotenoidů, vody, škrobu a cukru. Na rozdíl od klasických brambor jsou zdravé brambory výživnější a jsou výborným zdrojem vitamínů a minerálních látek. Preventivně působí proti některým druhům rakoviny, virům, změnám na sítnici v oku, snižují cholesterol a posilují imunitní systém.

Pěstování, foto: DespaDPěstování, foto: DespaD
Sklizeň, foto: DespaDSklizeň, foto: DespaD
Odrůdy, foto: DespaDOdrůdy, foto: DespaD

Využití v kuchyni

Slupka batát obsahuje nejvíce zdraví prospěšných látek, proto se konzumují nejlépe se slupkou. Hodí se do sladké kuchyně na sladké krémy, pyré, pudinky nebo náplně do pečiva i do slané kuchyně, kde se upravují vařením, pečením nebo grilováním. Červené brambory jsou vhodné na vaření a žluté na smažení. Delikátní kombinací jsou batáty s vínem, medem a hořčicí. Výborný předkrm vytvoříte v kombinaci se zázvorem.

Batátová polévka s bílým vínem

Vyzkoušejte recept na batáty v podobě lahodnou krémovou polévku z batátů s bílým vínem. Můžete ji podávat místo hlavního jídla, protože perfektně zasytí a k tomu je ještě velmi výživná a zdravá.

Co budete potřebovat:

  • 250 g batátů
  • 200 g mrkve
  • 1 cibuli
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 100 ml bílého vína primitiva
  • 50 ml smetany (nejlépe 31 %)
  • 50 g čedaru
  • 10 g másla
  • sůl

Postup přípravy:

Máslo necháme rozpustit v hrnci a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, stejně tak nadrobno nakrájené batáty a mrkev. Dusíme přibližně 5 minut.

Přidáme víno, vývar, promícháme a přikryjeme pokličkou. Vaříme asi 15 minut do změknutí zeleniny.

Na plotně rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a chvíli lehce povaříme.

Nakonec přidáme smetanu, čedar a dochutíme solí.

Oproti bramborám jsou batáty sice zdravější ale zároveň za ně zaplatíme o něco více, kilogram batátů stojů kolem padesáti korun v závislosti na druhu a prodejci.

Článek Batáty si nejlépe rozumí s vínem byl publikován 24. února 2018 v 00.15 v rubrice PR články. Autorem článku je Karolína Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...