Nacházíte se: Úvodní stránka > PR články > Batáty si nejlépe rozumí s vínem
Batáty známé jako sladké brambory jsou hlízy povijnice jedlé a svým vzhledem a využitím v kuchyni připomínají brambory. Červení, případně žluté i bílé hlízy se žlutou, bílou i oranžovou dužinou mají příjemnou, nasládlou chuť a jsou významným zdrojem sacharidů, karotenoidů, vody, škrobu a cukru. Na rozdíl od klasických brambor jsou zdravé brambory výživnější a jsou výborným zdrojem vitamínů a minerálních látek. Preventivně působí proti některým druhům rakoviny, virům, změnám na sítnici v oku, snižují cholesterol a posilují imunitní systém.
Slupka batát obsahuje nejvíce zdraví prospěšných látek, proto se konzumují nejlépe se slupkou. Hodí se do sladké kuchyně na sladké krémy, pyré, pudinky nebo náplně do pečiva i do slané kuchyně, kde se upravují vařením, pečením nebo grilováním. Červené brambory jsou vhodné na vaření a žluté na smažení. Delikátní kombinací jsou batáty s vínem, medem a hořčicí. Výborný předkrm vytvoříte v kombinaci se zázvorem.
Vyzkoušejte recept na batáty v podobě lahodnou krémovou polévku z batátů s bílým vínem. Můžete ji podávat místo hlavního jídla, protože perfektně zasytí a k tomu je ještě velmi výživná a zdravá.
Co budete potřebovat:
Postup přípravy:
Máslo necháme rozpustit v hrnci a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, stejně tak nadrobno nakrájené batáty a mrkev. Dusíme přibližně 5 minut.
Přidáme víno, vývar, promícháme a přikryjeme pokličkou. Vaříme asi 15 minut do změknutí zeleniny.
Na plotně rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a chvíli lehce povaříme.
Nakonec přidáme smetanu, čedar a dochutíme solí.
Oproti bramborám jsou batáty sice zdravější ale zároveň za ně zaplatíme o něco více, kilogram batátů stojů kolem padesáti korun v závislosti na druhu a prodejci.
Vylecit.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.