Proč je důležité se v létě starat o nohy

Sponzorované odkazy:

Proč je důležité se v létě starat o nohy

Naše nohy v létě vysloveně trpí, trápíme je chůzí na boso, po pláži a v botách se nám častěji zapotí. Proto bychom jim v létě měli věnovat větší pozornost a dopřát jim odbornou pedikúru. Ne proto, aby vypadaly dobře v otevřených botách a sandálech, ale proto, aby nás nebolely rozpraskané paty a naše chodidla byla zdravá. Navíc je péče o nohy v létě důležitá i proto, aby nám nezapáchaly.

Krásné, pěstěné nohy jsou sexyKrásné, pěstěné nohy jsou sexy

Čisté nohy jsou zdravé nohy

Přestože se nevěnujete chůzi na boso, nechodíte po pláži, i tak se nám v létě častěji do otevřených bot dostanou nečistoty. Dbejte na to, abyste udržovali chodidla v čistotě, speciálně oblast mezi prsty. Nečistoty a vlhkost velmi často vedou k plísňovým onemocněním, ve větší míře se tam rády množí houby a bakterie, které pak způsobují nepříjemný zápach. Prevencí je nosit prodyšné boty a bavlněné, či bambusové ponožky, které budete během dne častěji měnit.

Prevence zarostlých nehtů

V chladnějších měsících pravděpodobně svoje chodidla příliš neřešíte, nejsou vidět. Ale v létě se za ně pak stydíme, popraskané paty, zarostlé nehty, které se přes zimu schovávaly v těsné obuvi, nám najednou začnou vadit. Pedikérka vám ukáže, jakým způsobem si nehty zastřihovat, abyste předcházeli velmi bolestivým zarostlým nehtům. Tato nepříjemnost velmi často končí až u lékaře.

Písek na pláži je příjemný, přispívá však k hromadění zrohovatělé kůžePísek na pláži je příjemný, přispívá však k hromadění zrohovatělé kůže

Odstranění zrohovatělé kůže

Kůže na nohou je o něco hrubší než většina kůže na těle. Nohy nás celý den nosí, mačkají se v uzavřené obuvi, a veškerý tlak a zátěž na naše chodila má za následek, že se na patách hromadí odumřelé kožní buňky. I přestože používáte zvlhčující a zvláčňující krémy, tato zrohovatělá část pokožky ztěžuje jejich vstřebávání. Je tak důležité před nanesením výživných krémů starou kůži odstranit. Obrousit pilníkem, či odřezat skalpelem ve zvláště závažných případech. O to se však nikdy nepokoušejte doma a svěřte své nohy do péče odborníka. Doma pak můžete používat exfoliační zábaly, nejrůznější peelingy a krémy, abyste nohy udržovali vláčné.

Hydratace nohou

Poté, co byly všechny odumřelé kožní buňky odstraněny, potřebuje pokožce dodat vlhkost. Někdy paty popraskají až do krve, proto je důležitá hydratace, aby se na patách přestala v takové míře zrohovatělá kůže tvořit. Spousta lidí nemyslí na pitný režim, a i nedostatek tekutin tuto situaci zhoršuje, proto hydratujte chodidla nejen zvenčí, ale i zevnitř a myslete na to, abyste vypili alespoň ony pověstné minimální dva litry tekutin, nejlépe čisté vody.

Trpíte-li na křečové žíly, vašim lýtkům prospěje studená vodaTrpíte-li na křečové žíly, vašim lýtkům prospěje studená voda

Mozoly

Někteří lidé mají po delších túrách a při zvolené nevhodné obuvi k tomu, aby se jim tvořily nejrůznější otlačeniny a mozoly. Mozol se vlastně vytvoří proto, aby chránil zranitelné oblasti chodidla. Při nákupu nového páru obuvi věnujte dostatek času na to, abyste si boty důkladně vyzkoušeli.

Uvolňující masáž chodidel

V rámci pedikúry vám pedikér ošetří nohy, někteří nabízí masáž unavených nohou. Prokrví se tak plosky nohou, aktivují akupresurní body a sníží se tak otoky, uvolní se napětí svalů a vy se budete cítit lépe. Máte-li problém s otoky nohou, pořiďte si na delší letní výlety kompresní podkolenky.

Speciální péče

Lidé, kteří trpí cukrovkou, jsou obzvláště náchylní ke vzniku otlačenin a mozolů, stejně tak jejich pokožka na chodidlech bývá častěji popraskaná, mnohdy až do krve. Proto by měli svým nohám dopřávat pedikúru pravidelně.

Článek Proč je důležité se v létě starat o nohy byl publikován 24. července 2020 v 00.00 v rubrice Krása. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...