Microgreens jsou stále více oblíbenější, víte proč?

Sponzorované odkazy:

Microgreens jsou stále více oblíbenější, víte proč?

Co jsou microgreens?

Slovo „mikro“ mluví za vše. Microgreens jsou mladé sazenice zeleniny a bylinek. Na rozdíl od jejich větších protějšků, jejichž růst trvá týdny nebo měsíce, lze mikrozeleniny sklízet a konzumovat týden až 10 dní poté, co se vyvinou děložní listy.

Tyto malé verze vyrostou pouze na výšku několika centimetrů a v současné době rozlišujeme 50 až 60 různých odrůd. Microgreens byly původně omezeny na luxusní restaurace, kvůli jejich vyšší ceně.

Po každé sklizni potřebují pěstitelé čerstvou půdu, osivo a sterilizovanou nádobu nebo pěstební podložku, aby mohli proces pěstování opakovat. Tyto náklady se sčítají ve srovnání se zralými bylinkami a zeleninou, které vyrostou znovu poté, co byly sklizeny.

Nezaměňujte microgreens s klíčky. Klíčky klíčí ve vodě, nikoli v půdě, po dobu jednoho nebo dvou dnů. Microgreens rostou v půdě a na slunci a trvá nejméně týden, než vyvinou listy.

Proč jsou oblíbené?

Použití microgreens se nyní rozšířilo, protože je lze pěstovat doma. Můžete je přidat do salátu, dát je na sendvič nebo jimi obložit steak či rybu.

V minulosti se microgreens používal pouze jako ozdoba. Nyní se však staly základem mnoha jídel, protože dodávají nádech zdravé chuti.

Proč jsou ale microgreens tak oblíbené? Zde jsou důvody:

  • Microgreens jsou drobné bylinky, ale jejich tělo obsahuje spoustu chuti. Tyto chutě jsou po většinu času stejně silné a živé jako u dospělé zeleniny.
  • Semena mají ve svých malých slupkách spoustu živin, které jim pomáhají prospívat, dokud nedosáhnou určité fáze růstového cyklu. Takže sklizeň microgreens vám umožní získat některé z těchto uložených živin. Ve skutečnosti jsou mikrozeleniny výživnější než jejich vzrostlé zeleninové protějšky.
  • Microgreens nevyžadují velkou námahu při pěstování. Stačí je zasít do půdy, udržovat půdu vlhkou a za pár týdnů budou připravené ke sklizni.
  • Microgreens patří mezi nejziskovější plodiny, které může firma pěstovat. Nevyžadují mnoho místa, takže jsou ideální pro městské pěstitele.
  • Kromě toho jsou microgreens tak populární, protože obsahují prospěšné rostlinné sloučeniny, jako jsou antioxidanty a polyfenoly. Tyto živiny jsou koncentrované, což znamená, že microgreens má více vitamínů, minerálů a antioxidantů než zralá zelenina.

Historie microgreens

Microgreens se začaly ve Spojených státech pěstovat přibližně od poloviny 90. let 20. století, počínaje v jižní Kalifornii, poté v San Franciscu a poté se pěstování začalo rozšiřovat na východ.

Craig Hartman přišel s termínem „microgreens“ v roce 1992, kdy jeho kamarád Michael Clark vypěstoval a dodal mu něco, o čem byl přesvědčený, že je to baby zelenina.

Pam Parseghian, autorka článků o jídle z Nations Restaurant News, zveřejnila příběh o microgreens, který byl sdílen mezi všemi restauracemi v Americe v roce 1992.

Zpočátku bylo nabízeno velmi málo odrůd. Základními odrůdami byly rukola, bazalka, řepa a kapusta.

Microgreens prodávané ve speciálním pěstebním médiu, celulózové (papírové) drti, se v Evropě používá zhruba od roku 2002.

Zdravotní benefity microgreens

Přestože jsou tyto malé zelené rostliny malého vzrůstu, obsahují extrémně vysoké hladiny silných vitamínů, minerálů a složek podporujících zdraví.

Jedna studie dokonce zjistila, že mají více zdravotních výhod a mohou být až 40 krát účinnější ve fytochemikáliích.

Studie z roku 2012 analyzovala 25 microgreens a zjistila, že v průměru mají microgreens čtyřikrát až šestkrát více živin než jejich zralé protějšky. Například červené zelí microgreens mělo 40 krát více vitamínu E a šestkrát více vitamínu C, zatímco microgreens koriandru měly třikrát více beta-karotenu.

Mezi hodnocenými microgreens mělo červené zelí nejvyšší koncentraci vitaminu C, koriandr měl nejvyšší koncentraci karotenoidů (typ antioxidantu nacházející se v barevných potravinách), amarant měl nejvyšší koncentraci fylochinonu (druh vitaminu K) a zelená ředkev daikon měla nejvyšší koncentrace tokoferolů (druh vitaminu E).

I když jsou mikrozeleniny bohaté na živiny, nejsou obvykle považovány za náhradu běžné zeleniny kvůli objemu, který byste museli sníst.

Microgreens může snížit krevní tlak. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny a vitamínu K mohou být užitečné při udržování zdravého krevního tlaku a mikrogreeny mají vysoký obsah obou těchto důležitých prvků a také dalších vitamínů a minerálů.

Microgreens může pomoci v boji proti volným radikálům. Sulforafan, který některé microgreens obsahují, mohou působit jako prevence. Sulforafan se nachází ve zvláště vysokých hodnotách v brokolicových klíčcích.

Některé microgreens mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu. Studie zjistila, že mikrogreeny červeného zelí snižují hladinu LDL cholesterolu, jaterního cholesterolu a zánětlivých cytokinů.

Microgreens může podporovat zdraví střev. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou microgreens, mohou zmírnit zácpu nebo jiné gastrointestinální potíže, pokud se konzumují jako součást zdravé a vyvážené stravy.

Obsah živin

Nutriční hodnota microgreens se stejně jako u klasické zeleniny liší podle druhu.

Zde si uvedeme pár příkladů, jaké živiny mohou různé bylinky obsahovat.

Brokolice je zelenina bohatá na sulforafan, antioxidanty, vitamíny A a C, vápník, železo a fosfor.

Hrášek obsahuje sedmkrát více vitamínu C než borůvky a osmkrát více kyseliny listové než fazolové a hrachové klíčky. Další důležité živiny jsou beta karoten s vysokým obsahem vitamínu C a kyseliny listové, konkrétně chlorofyl, flavonoidy a polyfenoly lignany a kumetaroly, které jsou studovány na jejich antikarcinogenní a protizánětlivé účinky.

Microgreens ředkvičky obsahují obiloviny vitamíny A, B, C, E, K, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek, aminokyseliny, karoten, chlorofyl, antioxidanty a 30 % bílkovin.

Slunečnice disponuje vitamíny A, B komplex, D a E, vápník, železo, hořčík, draslík a fosfor a 20 % bílkovin.

Antioxidanty a látky s protizánětlivými účinky

Antioxidanty pomáhají tělu eliminovat nestabilní odpadní molekuly známé jako volné radikály.

Volné radikály jsou výsledkem jak přirozených tělesných procesů, tak vlivů prostředí. Když se dlouhodobě hromadí, mohou vést k poškození buněk. Nakonec toto poškození může přispět k rozvoji onemocnění, jako je rakovina.

Existují důkazy, které naznačují, že microgreens mají vysoký obsah antioxidantů, což znamená, že mohou pomoci předcházet řadě nemocí. Přesné typy antioxidantů závisí na druhu microgreens.

Například brokolice, obsahuje vysoké hladiny vitamínu E, fenolického antioxidantu. Čekanka a salát, mají vysoký obsah vitamínu A nebo karotenoidních antioxidantů.

Vliv na imunitní systém

Jak stárnete, vaše tělo se stává méně schopným bránit se infekcím a nemocem. Je to proto, že se náš imunitní systém zpomaluje. Pokud je vám více než 65 let, musíte věnovat zvláštní pozornost zdravému stravování, protože výživa je přímo vázána na imunitu.

Nejlepší způsob, jak přemýšlet o potravinách podporujících imunitu, je z hlediska živin, které potřebujete, jako je beta-karoten nebo vitamín A, vitamín C, selen, zinek a různé bioaktivní sloučeniny.

Všechny tyto sloučeniny a mnohem více je obsažených právě v microgreens.

Použití microgreens v kuchyni

Nejoblíbenější způsoby použití jsou:

  • Míchání do salátů
  • Vrstvení do sendvičů
  • Zdobení nápojů
  • Koření do polévky
  • Odšťavňování
  • Přidání ke smaženým pokrmům

Obecně se vaření microgreens nedoporučuje, protože vysoké teplo snižuje jejich silný obsah živin a jsou tak křupavé a jemné, že nepotřebují teplo, aby změkly.

Zmrazení microgreens je dobrý způsob, jak uzamknout nutriční hodnoty v rostlince, ale na druhou stranu to totálně zničí jejich texturu, takže je to dobrý krok, pouze pokud je plánujete použít ve smoothie.

Nejčastější druhy používané v kuchyni

  • Brokolice
  • Řeřicha
  • Rukola
  • Ředkvičky
  • Cibule
  • Zelí
  • Salát

Recepty s microgreens

  • Přidejte je do svých sendvičů nebo tortill
  • Používejte jako přílohu k hlavním jídlům
  • Posypte si snídaňovou omeletu
  • Hoďte hrst do svého smoothie
  • Přidejte je do polévky jako ozdobu těsně před podáváním
  • Přimíchejte do salátů

Tipy na kombinování s jinými potravinami

Samozřejmě záleží na tom, jaký typ microgreens použijete, zde je několik tipů, jak je kombinovat.

Microgreens hořčice

Hořčice se dobře hodí k hovězímu masu, vepřovému masu, grilovaným rybám, česneku, smetanovým měkkým a čerstvým sýrům, ořechovým olejům, světlým octům, citrusům jako je grapefruit a citron, houbám, fenyklu, okurkám, rajčatům, avokádu, kmínu, bazalce, kaki, granátová jablka a peckové ovoce, jako jsou broskve a třešně.

Microgreen rukoly

Mikrorukolu lze přidat do polévek a dušeného masa, použít jako ozdobu na quiche, posypat s ní pizzu nebo zamíchat do těstovin. Zamíchat jí do pesta, nakrájet a navrstvit na sendviče a hamburgery nebo přidat k opečeným bramborám a zeleninovým směsím.

Microgreens hrášek

Konzumujte ho syrový, na salátech nebo s dipech či humusem. Také se používá do jarních salátů, hezky se spáruje s mátou, měkkými sýry, chilli papričkami, rukolou nebo citronem. Přidejte ho k hranolkům a spárujte ho s asijskými příchutěmi, kuřecím nebo vepřovým masem, houbami a sójou.

Závěr

Microgreens jsou chutné a lze je snadno začlenit do vaší stravy různými způsoby.

Jsou také obecně velmi výživné a mohou dokonce snížit riziko některých onemocnění.

Jako takové jsou cenným doplňkem vašeho jídelníčku.

Díky vysokému obsahu důležitých vitamínů a minerálů bude jejich oblíbenost stále více růst. Zejména v dnešní době, kdy je jasné, že zdraví by mělo být naší nejvyšší prioritou.

Proto na nic nečekejte a začnete do svého zdraví investovat ještě dnes. Na e-shopu rostlinnavyroba.cz najdete různorodé druhy microgreens, které skvěle doplní vaše kulinářské výtvory.

Obchod rostlinnavyro­ba.cz je také unikátní v tom, že jsou schopni vám rostlinky dovézt, aniž by došlo k jejich poškození, uvadnutí nebo ztrátě jejich výživových hodnot, a to protože je dováží v chlazených dodávkách.

To, že jim záleží na maximální kvalitě a spokojenosti zákazníka, dokazuje i fakt, že splňují přísně stanovené normy na pěstování.

Článek Microgreens jsou stále více oblíbenější, víte proč? byl publikován 2. března 2023 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...