Víte, co jsou molusky?

Víte, co jsou molusky?

Pokud ne, tak máte obrovskou kliku. Pod tímto roztomilým názvem se skrývá vyrážka, které se velice špatně zbavuje, protože je virového původu, jelikož se velice snadno šíří v dětském kolektivu, je více, než pravděpodobné, že se s ní vaše dítko během předškolních, či školních let setká.

Molusky se odborně nazývají molluscum contagiosum, jsou nejčastěji na obličeji a v oblasti prsou, trupu, ovšem najdete je i jinde na těle. Moluska je papulka, která je čirá, případně voskovitě nažloutlá. U některých dětí zmizí vyrážka sama, s jinými budete muset navštívit kožního lékaře.

Vyrážka se zprvu projevuje jako skvrny o velikosti špendlíkové hlavičky, během několika týdnů se papulky začnou zvětšovat a vyrážka se šíří dále po těle. Obvykle se jedná o nebolestivou, avšak svědivou vyrážku. Když se dítko škrábe, může si do ranek zanést infekci. Molusky se začnou projevovat dva až šest týdnů po styku s nakaženým. Stačí, že si vaše dítko půjčí hračky, či se utře do ručníku po někom, kdo molusky má. Dospělí, kteří mají molusky, mohou nakazit jiného dospělého i při pohlavním styku. Velice vzácně se mohou nakazit sportovci, kteří jsou v přímém kontaktu s ostatními – například zápasníci, boxeři, judisté. Jedinci s oslabenou imunitou chytí molusky častěji, proto důkladně dbejte na hygienu, nepůjčujte si ničí oblečení a raději než společné ručníky, používejte vlastní, či papírové jednorázové.

Když už se u vás, anebo vašeho dítěte molusky projeví, je třeba, abyste dbali zvýšené hygieně, za žádnou cenu si molusky neškrábejte, často si myjte ruce mýdlem a teplou vodou. Při kontaktu s ostatními raději molusky zakrývejte, nikdy si neholte partie, kde máte molusky vyseté. Podporujte imunitu, osvědčily se zejména preparáty s betaglukanem. V lékárnách existuje spousta gelů a mastí, sázkou na jistotu je však návštěva dermatologa.

Ten vás může vyšetřit, doporučí způsob terapie. Někteří dodnes molusky seškrabávají, jiní doporučují spíše zmražení, či ošetření molusek speciálními preparáty na předpis. Nesnažte se doma molusky sami propíchnout, vymačkat, ani seškrabat, můžete si způsobit nepěkné jizvy.

Při praní oblečení člena rodiny, který má molusky, používejte antibakteriální přípravek na praní prádla a perte prádlo na co možná nejvyšší teplotu – zejména pyžama, ručníky a povlečení.

FOTO:cz.pinte­rest.com/pin/531­98839340772461/

Článek Víte, co jsou molusky? byl publikován 6. prosince 2023 v 07.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...