Zázračná sója
Sponzorované odkazy:
Sója je luštěnina, která je především na asijském kontinentu hojně konzumována. Připravit se z ní dá neuvěřitelné množství chutných pokrmů. Sója někdy bývá nazývána zázračnou potravinou, a to ona skutečně je.
O sóje
Sója se pěstuje v tropech, subtropech, ale i v teplých oblastech mírného pásu. Ve vhodných podmínkách produkují rostlinky sóji boby, ve kterých se nachází několik semen. Nejvíce sóji se produkuje v USA. Čím dál častěji se však setkáváme s geneticky modifikovanou sójou, která však musí být na obalu výrobku vždy uvedena. Dávejte tedy pozor co kupujete, a nezapomeňte si pečlivě pročíst složení výrobku. Mezi nejznámější sójové produkty patří tofu, sójové mléko, sójové maso a sójová omáčka. Sója se hojně využívá v potravinářském průmyslu či jako krmivo pro dobytek. Mimo to je také využíváno v kosmetice, k výrobě biopaliv či mýdel a plastů.
Síla skrytá v sójovém bobu
Sója je velmi bohatá na rostlinnou bílkovinu, sacharidy a vlákninu. Obsahuje antioxidanty, které chrání naše tělo před stárnutím. Sója snižuje hladinu cholesterolu v krvi, chrání před ucpáváním cév a nemocemi srdce. Izoflavony a saponiny obsažené v sóje jsou prevencí před rakovinou a kardiovaskulárním potížím. Sója obsahuje vitamíny skupiny B, napomáhající lepší funkci nervového systému, a vitamín E, který pomáhá ke krásnější pokožce a silnějším, zdravějším vlasům. Konzumací sóji se bráníme předčasnému stárnutí a také bojujeme proti cukrovce. V sóje je zastoupeno též hojné množství stopových prvků, jako je draslík, hořčík, mangan, vápník a zinek.
Sójové tofu
Tofu je potravina, která se vyrábí ze sójového mléka. Původně pochází z Číny, ale brzy se rozšířilo do Japonska a následně do celého světa. Dnes je velmi oblíbené obzvláště u vegetariánů, a není vůbec složité ho sehnat. Tofu můžeme sehnat buď jako měkké tofu (které připomíná pudink), a lze jej použít do rozličných sladkých i slaných pokrmů, nebo coby tvrdé tofu.
Zdravá náhrada sýra, autor: yomi955Sójové maso
Sójové maso je velmi oblíbené u vegetariánů a veganů. Sójové maso je vlastně dehydratovaný sójový protein, a koupit jej můžeme v pytlíku, připravený kdykoliv k použití. Sójové maso je velmi často používáno jako náhrada skutečného masa a má podobnou chuť i strukturu. Sójové maso stačí povařit a ochutit a připravit lze z něj vykouzlit ohromné množství různých chutných pokrmů. Sójový protein nahrazuje živočišné bílkoviny a má jak své velké příznivce, tak i nezdolné odpůrce.
Článek Zázračná sója byl publikován 29. listopadu 2009 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Alergie na potraviny 15.11.2012 17.00
- Tofu – další způsob, jak si pochutnat na sóje 20.12.2010 00.00
- Klíčky a klíčení semínek – cesta ke zdraví 16.04.2011 00.00
- Sojové výrobky a jejich funkce v jídelníčku 16.11.2013 12.00
- Jak důležité jsou vitamíny skupiny B – 1. část 17.01.2018 08.00
Top 10
- Jak probíhá zavedení zubního implantátu – šetrně a bez zbytečných obav
- Když se z rýmy stane problém - sinusitida a jak s ní zatočit
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Máte dlouhodobě střevní potíže? Možná za ně může syndrom dráždivého tračníku
- Chronická bolest zad: Jak s ní žít a neztratit naději
- Pedikúra na podzim - proč na ni nezapomínat, ani když schováme nohy do kozaček
- Chlad, který léčí i osvěží - kryoterapie
- Zapomnětlivost – příznaky, léčba
- Pro zdraví, klid v hlavě i radost z lesa - houbaření
- Léto skončilo. A vaše imunita to ví. Je nejvyšší čas se sebou začít něco dělat!
Tagy
strava zdravotní benefity houbaření streptokok Zdravá výživa bolest dieta lymfatický systém imunita zdraví ochrana před UV zářením
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.
