Sojové výrobky a jejich funkce v jídelníčku

Tagy:  sojové výrobky, sojové maso, bílkovina, vápník, minerály, vitamíny, strava

Sponzorované odkazy:

Sojové výrobky a jejich funkce v jídelníčku

Sojové výrobky byly, jsou a asi navždy budou rozporuplným tématem, které za sebou nechává spousty otazníků. Zatímco jedni na sóju nedají dopustit, jiní nad ni ohrnují nos. Ovšem pravda je taková, že většina lidí vlastně doopravdy neví, co to sojové výrobky jsou, jak chutnají a především si nejsou vědomi faktu, jak moc jsou pro lidský organismus prospěšné…

Trocha historie

Sója není v potravinářství žádným nováčkem, ba naopak se řadí k vůbec nejstarším plodinám na světě. Její původ pochází z východní Asie, kde se pěstuje neuvěřitelných 4000 let. Ano, je tomu tak, již před dávnými časy lidé věděli, co je sója zač a oproti dnešní populaci ji dokázali maximálně využít.

I když to tak na první pohled nevypadá, sója se řadí mezi luštěniny a co se pěstování týče, není nikterak náročná. Možná právě proto zaznamenala v 19. století rozkvět a především američtí farmáři ji na svých rančích začali pěstovat. Zpočátku ji však využívali jako krmivo pro dobytek a až po letech zjistili, že najde opravdové uplatnění také v našem jídelníčku.

Sojové výrobky jsou zdravé, autor: VinceHuangSojové výrobky jsou zdravé, autor: VinceHuang

Od bílkoviny k železu

Dnes se sója nazývá rostlinou budoucnosti a ač stále více lékařů a odborníků na stravu apeluje, aby ji lidé zařadili do svých jídelníčku, stále ji zakoupíte pouze ve specializovaných prodejnách a v málo které restauraci se ji dočkáte na klasickém menu. To je ovšem neuvěřitelná škoda, neboť sója je doslova nabyta bílkovinami, vápníkem, železem, hořčíkem a také vitaminem B. Dokonale tak nahrazuje maso, mléko i vejce. Sojové boby navíc obsahují tělu prospěšné rostlinné tuky, jež zabraňují vzniku rakoviny, infarktu a rovněž skvěle působí proti skleróze a depresím. Konzumací sojových výrobků se navíc můžete zbavit ekzému a jiných vyrážek, hormonální nerovnováhy, zácpy a také zvýšeného cukru v krvi. Zkrátka a dobře, sojové výrobky jsou prospěšné od A do Z a pokud je doposud nezahrnujete do svého menu, měly byste zauvažovat o změně.

Sojové výrobky

Sojových výrobků na dnešním trhu najdete celou řadu. K nejznámějším patří například tofu, jež seženete v přírodní či ochucené podobě a můžete jej upravovat dle libosti. Grilovat, zapékat, smažit, dusit a nebo konzumovat v syrovém stavu. Další pochutinou je sojové maso, které je v dostání v takřka všech větších obchodech ve formě granulátu. Skvělým výrobkem je například sojové mléko, které je velmi oblíbené pro svou přirozeně nasládlou chuť a aroma. Trpíte-li nesnášenlivostí mléka, sojová varianta je pro vás ideální. Dále si pak můžete zakoupit sojové jogurty, dezerty, pudinky, ochucená sojová mléka, pastu miso, sojové sýry, sojový olej, sojové omáčky nebo přírodní sojový protein.

Pochutnejte si na sóje, autor: diettogo1Pochutnejte si na sóje, autor: diettogo1

Článek Sojové výrobky a jejich funkce v jídelníčku byl publikován 16. listopadu 2013 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...