Klíčky a klíčení semínek – cesta ke zdraví

Tagy:  semena, semínka, luštěniny, sója, pšenice, vitamíny, jaro, jarní únava, klíčky, klíčení

Sponzorované odkazy:

Klíčky a klíčení semínek – cesta ke zdraví

Že je v semínkách ohromná síla, to je již všeobecně známé. Pokud jsou ale semínka naklíčená, posunuje je to ještě o úroveň výše. Jsou pak skutečným zázrakem přírody, který nám dodá vitamíny, minerály a další velmi prospěšné látky.

Probuzená síla semínka

Semena jsou typická vysokou koncentrovaností látek potřebných k fungování organismu. Jsou tedy sama o sobě velmi výživná. Pokud je však naklíčíme, probudíme je k životu a výsledkem bude potrava nejen bohatá na živiny, ale především potrava plná energie. Mnoho alternativních směrů považuje právě klíčky a mladé rostlinky za zázrak, který dodá lidskému tělu i mysli sílu.

Klíčením se semínko aktivuje, částečně se mění jeho obsah a především pak vznikají zcela nové látky, třeba vitamíny. Klíčky jsou velmi bohaté kupříkladu na vitamín C, jsou také zásobárnou enzymů.

Co v klíčkách najdeme?

Naklíčená semínka jsou bohatá na celou řadu látek. Z vitamínů zde najdeme hlavně vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín A a E, dále nesmí chybět minerály jako vápník, fosfor, zinek, hořčík či fluor. Další přínos tkví třeba v betakarotenu či biotinu. Jejich konzumací si zajistíme také kvalitní bílkoviny. Látky obsažené v klíčcích jednotlivých rostlin se pochopitelně liší, proto je dobré je střídat. Zrovna tak se odlišují i chuťově, lze s nimi tedy připravit širokou paletu rozličných pokrmů.

Co všechno lze naklíčit?

Nejznámější jsou asi klíčky mungo sóji a pšenice. S pšeničnými klíčky se setkáme ve snídaňových směsích i produktech z celozrnné mouky. Rozhodně je ale také dobré do jídelníčku zařadit čerstvé klíčky. Naklíčit se dá prakticky jakékoliv semeno. Můžeme si tak připravit klíčky pšeničné, sójové, ke klíčení se také výborně hodí luštěniny, jako hrách, čočka, cizrna, ředkvičková semena nebo třeba vojtěška či hořčice.

Jak klíčit semena?

Klíčená semena můžeme koupit již hotová v dobře zásobovaných obchodech, mnohem lepší je však připravit si je doma. Vyjde to levněji a navíc máme pod kontrolou, co jíme. Důležitá je totiž čerstvost a také ochránění semen před plísněmi.

Proces klíčení mungo sóji, autor: gadlProces klíčení mungo sóji, autor: gadl

Postupů ke klíčení je spousta. Někdo pouze semena dá na talíř či do misky, první den je nechá ponořená, další dny už jen opatrně několikrát denně promývá, semínka přikrývá utěrkou, aby neoschla. Lze najít i návody na klíčení v pet lahvích. Postup je podobný, jen od druhého dne se semena vkládají do pet lahví s otvory ve dně. Opět je důležité propírání, které je zde poměrně usnadněno.

Článek Klíčky a klíčení semínek – cesta ke zdraví byl publikován 16. dubna 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...