Tofu – další způsob, jak si pochutnat na sóje
Sponzorované odkazy:
V souvislosti s výrazem tofu se leckomu jistě vybaví vegetariánská hmota bez chuti a vůně. Málo kdo se totiž setkal s dobře upraveným tofu, které lze připravit na stovky různých způsobů. Z tohoto sojového výrobku lze totiž velmi snadno vykouzlit chutné zdravé jídlo. Stát se navíc může i součástí nejrůznějších diet.
Historie tofu
Tofu rozhodně není žádnou novinkou a má za sebou již celkem dlouhou historii. Svůj původ má v Číně v době dokonce již před naším letopočtem. O několik století později se dostalo i do dalších asijských zemí a o dost později se začalo konzumovat také u nás a dále na západě. V asijských zemích se tofu stalo velmi oblíbenou surovinou na přípravu mnoha různých pokrmů.
Sójový zázrak
Věhlasné tofu se vyrábí srážením sojového mléka a jak víme, to samotné je velmi zdravé. Sójové tofu může mít různé podoby a využívá se ho k přípravě chutných slaných i sladkých pokrmů. V této zcela jistě velmi univerzální surovině najdeme překvapivě vysoký podíl vápníků, který je velmi důležitý pro naše kosti a pravidelná konzumace tofu tak může dokonce působit jako prevence před osteoporózou. Kromě toho se může těšit vysokému obsahu bílkovin, avšak na druhou stranu nízké kalorické hodnotě, díky čemuž se stává často součástí různých diet. Obsahuje trochu rostlinného tuku, ale ne nezdravý cholesterol. Naše tělo ocení také minerály a stopové prvky, jako fosfor, hořčík, sodík a železo, dále vlákninu a řadu minerálů.
Tofu jako náhražka masa
Nejčastěji slyšíme o využití tofu místo masa do nejrůznějších pokrmů. Koupit jej lze již připravené ke konzumaci, či ve formě sušených kostek, které se velmi snadno skladují a jsou k dispozici kdykoli. Hotové tofu může být i ochucené a okořeněné, dokonce uzené či marinované. Připravit z něj můžeme hlavní chod, či si plátek takového masa dát samotný jako rychlou svačinu.
Sladké dezerty ze známého tofu
Možná někoho překvapí, že z tofu lze stejně snadno připravit výjimečně chutné sladké dezerty. Uchystat si můžeme různé koktejly, pudinky, či krémy, které jsou daleko zdravější, než klasické smetanové. Ideální jsou pro děti, překvapit jimi však můžeme i nejrůznější návštěvy. Skvěle se hodí také na domácí večírky, na kterých chceme přátelé pohostit něčím, co je zaujme.
Článek Tofu – další způsob, jak si pochutnat na sóje byl publikován 20. prosince 2010 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Zázračná sója 29.11.2009 00.00
- 4 skvělé náhražky pro intolerance na kravské mléko 28.08.2017 15.00
- 4 tipy, jak nahradit živočišnou stravu rostlinnou 31.08.2014 12.00
- Jak vypadá salát, co zasytí a pomůže zhubnout? 30.05.2015 11.00
- Jarní očista aneb jak na ni? 17.04.2017 12.00
Top 10
- Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí
- Leukocyty – zvýšené množství v krvi a moči
- Tejpování obličeje – zaslouží si vaši pozornost?
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Posílení imunitního systému u dětí
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- IZIP - elektronická zdravotní knížka VZP
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Jak chránit svou pokožku na cestách
- Umíte rozlišit mezi úpalem a úžehem? II. díl
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.