Tofu – další způsob, jak si pochutnat na sóje

Tagy:  sójové mléko, maso, vegetariánství, Čína, sušené tofu, dezert, sója

Sponzorované odkazy:

Tofu – další způsob, jak si pochutnat na sóje

V souvislosti s výrazem tofu se leckomu jistě vybaví vegetariánská hmota bez chuti a vůně. Málo kdo se totiž setkal s dobře upraveným tofu, které lze připravit na stovky různých způsobů. Z tohoto sojového výrobku lze totiž velmi snadno vykouzlit chutné zdravé jídlo. Stát se navíc může i součástí nejrůznějších diet.

Historie tofu

Tofu rozhodně není žádnou novinkou a má za sebou již celkem dlouhou historii. Svůj původ má v Číně v době dokonce již před naším letopočtem. O několik století později se dostalo i do dalších asijských zemí a o dost později se začalo konzumovat také u nás a dále na západě. V asijských zemích se tofu stalo velmi oblíbenou surovinou na přípravu mnoha různých pokrmů.

Sójový zázrak

Věhlasné tofu se vyrábí srážením sojového mléka a jak víme, to samotné je velmi zdravé. Sójové tofu může mít různé podoby a využívá se ho k přípravě chutných slaných i sladkých pokrmů. V této zcela jistě velmi univerzální surovině najdeme překvapivě vysoký podíl vápníků, který je velmi důležitý pro naše kosti a pravidelná konzumace tofu tak může dokonce působit jako prevence před osteoporózou. Kromě toho se může těšit vysokému obsahu bílkovin, avšak na druhou stranu nízké kalorické hodnotě, díky čemuž se stává často součástí různých diet. Obsahuje trochu rostlinného tuku, ale ne nezdravý cholesterol. Naše tělo ocení také minerály a stopové prvky, jako fosfor, hořčík, sodík a železo, dále vlákninu a řadu minerálů.

Tofu jako náhražka masa

Nejčastěji slyšíme o využití tofu místo masa do nejrůznějších pokrmů. Koupit jej lze již připravené ke konzumaci, či ve formě sušených kostek, které se velmi snadno skladují a jsou k dispozici kdykoli. Hotové tofu může být i ochucené a okořeněné, dokonce uzené či marinované. Připravit z něj můžeme hlavní chod, či si plátek takového masa dát samotný jako rychlou svačinu.

Krájené, sušené tofu, autor: Tan S.L.Krájené, sušené tofu, autor: Tan S.L.

Sladké dezerty ze známého tofu

Možná někoho překvapí, že z tofu lze stejně snadno připravit výjimečně chutné sladké dezerty. Uchystat si můžeme různé koktejly, pudinky, či krémy, které jsou daleko zdravější, než klasické smetanové. Ideální jsou pro děti, překvapit jimi však můžeme i nejrůznější návštěvy. Skvěle se hodí také na domácí večírky, na kterých chceme přátelé pohostit něčím, co je zaujme.

Článek Tofu – další způsob, jak si pochutnat na sóje byl publikován 20. prosince 2010 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...