Česnek a cibule – základ v kuchyni i v naší lékárničce
Sponzorované odkazy:
Cibule tvoří základ mnoha jídel a česnek je snad nejběžnější ochucovadlo mnoha slaných jídel. Tyto dvě cibuloviny tak máme doma prakticky neustále a to ani netušíme, co vše se v nich skrývá. Nejen že jsou neuvěřitelně zdravé, uplatní se také jako spolehlivé domácí léky. Jejich využití je velice široké a léčivé vlastnosti nedocenitelné.
Cibule
Cibule se v kuchyni používá odedávna a lze říci, že bychom se bez ní při vaření neobešli. Tvoří základ mnoha českých pokrmů a je zpracovávána na tisíce způsobů. Nalezneme ji v salátech i omáčkách, za syrova má výraznější chuť, kterou tepelným upravováním ztrácí a naopak postupně sládne. Z cibule se připravuje mnoho chutných a především zdravých pokrmů.
Cibule je bohatá na antioxidanty, čímž brání naše buňky před stárnutím a je tak skvělým prostředkem, jak si co nejdéle uchovat mládí. Obsahuje vitamíny skupiny B a dále velice prospěšné stopové prvky, především tedy selen a síru. Díky těmto látkám pomáhá zvyšovat obranyschopnost našeho organismu a tím nás chrání před mnohými onemocněními. Dále také čistí játra a působí protizánětlivě. Cibule je důležitá ke správnému růstu nehtů a vlasů a také proto, abychom měli pěknou pevnou pokožku. Působí v boji s celulitidou, upravuje tlak krve a brání jejímu srážení se. Díky látce quercetin působí také protirakovinně.
Cibule i česnek, základ chutných a zdravých pokrmů, autor: saebaryoČesnek
Česnek má s cibulí mnoho společného, mimo jiné je to prakticky její příbuzný. Česnek má výraznější chuť a aroma a používá se především k ochucení pokrmů. Za syrova je pálivý, vařením či pečením získává jemnější chuť. Používá se tepelně upravovaný i syrový například do salátů.
Česnek působí jako dezinfekční prostředek a chrání před nejrůznějšími virovými infekcemi. Prospívá srdci a na náš organismus má velmi blahý vliv. Pomáhá odstraňovat cholesterol, jehož vysoká hladina trápí velkou část obyvatelstva. Česnek mimo jiné čistí játra a pomáhá při zánětech. Přispívá ke zdravější kůži, vlasům a nehtům a to díky obsahu síry. Obsahuje vitamín C a B6 a dále také vápník. Česnek pomáhá odstranit celulitidu a působí také jako prostředek ke zvýšení obranyschopnosti našeho organismu.
Česnek se doporučuje konzumovat při nejrůznějších onemocněních a obtížích. Asi nejčastěji si jej rozetřeme na topinku v případě bolesti v krku.
Článek Česnek a cibule – základ v kuchyni i v naší lékárničce byl publikován 3. března 2010 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (1).
Podobné články
- Co dělat, když se chcete vyhnout antibiotikům? 06.03.2015 19.00
- 4 tipy, jak vyléčit angínu bez antibiotik 10.10.2016 12.00
- Zbavte se nachlazení domácími léky 06.02.2010 00.00
- Jak důležité jsou vitamíny skupiny B – 2. část 24.01.2018 08.00
- Zažeňte bolesti dásní a zubů 09.03.2010 00.00
Top 10
- Jak probíhá zavedení zubního implantátu – šetrně a bez zbytečných obav
- Když se z rýmy stane problém - sinusitida a jak s ní zatočit
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Máte dlouhodobě střevní potíže? Možná za ně může syndrom dráždivého tračníku
- Chronická bolest zad: Jak s ní žít a neztratit naději
- Pedikúra na podzim - proč na ni nezapomínat, ani když schováme nohy do kozaček
- Chlad, který léčí i osvěží - kryoterapie
- Zapomnětlivost – příznaky, léčba
- Pro zdraví, klid v hlavě i radost z lesa - houbaření
- Léto skončilo. A vaše imunita to ví. Je nejvyšší čas se sebou začít něco dělat!
Tagy
strava zdravotní benefity houbaření streptokok Zdravá výživa bolest dieta lymfatický systém imunita zdraví ochrana před UV zářením
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.
