Fenomén biopotravin

Tagy:  ovoce, zelenina, bio, biopotraviny, kvalita, biokvalita, zemědělství

Sponzorované odkazy:

Fenomén biopotravin

Před několika lety by si pod pojmem biopotravina málokdo představit něco konkrétního. Dnes je výraz běžně užívaný a snad v každém obchodu nalezneme sekci s označením bio. Co je na biopotravinách zvláštního, jiného a jaké jsou důvody začít je nakupovat? Článek o biopotravinách vám pomůže pochopit co biopotraviny jsou a možná právě proto zjistíte, že si za kvalitu rádi připlatíte.

Bio neznamená dietní

Někdo se nad tím pouze pousměje, ale mnoho lidí ještě skutečně netuší, co vlastně výraz biopotravina znamená. Rozhodně se nejedná o dietní potraviny, po kterých nepřibereme či nám dokonce pomohou zhubnout. Bio znamená pěstované šetrně na ekologických farmách bez použití chemikálií. Sortiment biopotravin je velmi široký a zahrnuje prakticky celou škálu výrobků, kterou běžně konzumujeme, tedy například i čokoládu či chipsy. Po těch se skutečně hubnout nedá, i kdybychom to chtěli sebe víc.

Sortiment biopotravin

Biopotraviny se u nás postupně rozmáhají a začínají zahrnovat celý sortiment potravin od ovoce a zeleniny, přes těstoviny, pečivo, oleje, mléčné výrobky a pochutiny. Na biopotravinách si pochutnáme a neublížíme našemu zdraví. Navíc díky ohleduplné výrobě a zpracování surovin nepřispíváme konzumací biovýrobků k ničení přírody.

Jak bio poznáme?

Biopotraviny bývají obvykle dražší než jejich obyčejní kolegové, to ovšem rozhodně nemůže sloužit jako známka, podle které je poznáme. Skutečné biopotraviny, které byly vypěstovány v rámci ekologického zemědělství bez použití pesticidů, chemických látek a k výrobě nebyly použity stabilizátory ani známá éčka, procházejí pravidelným certifikačním procesem a získávají speciální logo. Na něm je nápis BIO a drobným písmem poznamenáno PRODUKT EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ. Pouze takové potraviny zaručují svůj původ a kvalitu.

Ovoce v biokvalitěOvoce v biokvalitě

Rozdíly oproti běžným potravinám

Biopotraviny a bioprodukty jsou oproti těm běžným zdravější a v mnohých případech také chutnější. Navíc obvykle přesně víme, co jíme, což mnoho z nás jistě uklidní. Biopotraviny mívají nižší trvanlivost, jelikož se při jejich výrobě nepoužívají konzervanty. Ovoce a zeleninu kvalitou velmi podobnou biopotravinám můžeme získat také pěstováním na vlastní zahrádce, kdy nebudeme používat hnojiva ani jiné látky chemického původu. Práce za to jistě stojí.

Článek Fenomén biopotravin byl publikován 6. srpna 2010 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...