Chorobná žárlivost - zabiják vztahu

Tagy:  žárlivost, vztah, partnerství

Sponzorované odkazy:

Chorobná žárlivost - zabiják vztahu

Žárlivost může být i příjemná. Dokazuje nám, že o nás má partner zájem a že nás nebere jako samozřejmost. Problém však nastává, pokud partner začne vyvádět pokaždé, když se na nás někdo jen podívá. V té chvíli to už není žárlivost přiměřená, tzv. zdravá, ale mluvíme už o žárlivosti chorobné. Kde je vlastně hranice mezi žárlivostí přiměřenou a žárlivostí chorobnou? Lze žárlivého člověka poznat již při první schůzce? A proč vlastně lidé žárlí?

Proč žárlíme?

Ivan Alexejevič Bunin kdysi řekl, že: „Žárlivost je nedostatek úcty k osobě, kterou milujeme“,. Měl sice pravdu, ale nevystihl tím celou podstatu žárlivosti. Žárlivost hlavně svědčí o nás, o naší důvěře v sama sebe, o naší schopnosti udržet si lásku toho druhého. Chceme, aby na nás byl partner závislý, tak jako my na něm. Příčina vzniku chorobné žárlivosti, skoro ve všech případech, není na straně podezřívaného partnera, ale na straně žárlícího partnera. Chorobní žárlivci mají pernamentní utkvělou představu, že je jejich partner neustále podvádí, kdykoliv a kdekoliv. Bývají mistři ve vymýšlení těch nejabsurdnějších obvinění z nevěry a partner je téměř nikdy nemůže přesvědčit, že se mýlí. Chorobní žárlivci také velmi často partnera přesvědčují o jeho méněcennosti, o tom, že nemá šanci si najít jiného partnera.

Zamilovaný pár, autor: Garry KnightZamilovaný pár, autor: Garry Knight

Lze poznat žárlivého člověka na první pohled?

To bývá nemožné. Chorobní žárlivci se umějí před okolím perfektně přetvařovat a klidně budou tvrdit, že slovo žárlivost neznají. Bývají milí, pozorní, sebevědomí. Jenže pouze do té doby, než s nimi navážeme vztah. V tu chvíli se všemi prostředky snaží partnera izolovat od okolí i rodiny jen, aby ho měli stále pod kontrolou a pro sebe. Samozřejmě přitom partnera neustále přesvědčují o tom, jak strašně ho milují a nemůžou bez něj žít.

Dá se s chorobně žárlivým člověkem žít?

Snad z počátku. Nejprve nám žárlení přijde roztomilé a říkáme si, že nás partner doopravdy milujeme. Ale s postupem času a čím dál, tím vyšší intenzitou žárlení, najednou zjistíme, že se náš krásný vztah rozplynul, jako pára nad hrncem, a zbyl z něj jen strach a nedůvěra. Najednou nevěříme sami sobě. A to je přesně to, čeho u nás chtěl chorobně žárlivý partner dosáhnout.

Ve vztahu jsou důležité i společné zájmy, autor: PatrickVe vztahu jsou důležité i společné zájmy, autor: Patrick

Článek Chorobná žárlivost - zabiják vztahu byl publikován 1. září 2010 v 21.00 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Jana Mrkvíková . Pro diskusi slouží komentáře (4).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...