Alergie na chlad

Sponzorované odkazy:

Alergie na chlad

Zimu máme v plném proudu a i když se ještě příliš neprojevila, může vám dělat potíže. Máte-li po pobytu venku kopřivku, či jinou vyrážku, můžete být alergičtí na chladné počasí.

Usmíváte-li se, že je to zase nějaká převratná novinka, mýlíte se. A ani nemůžete být v klidu, pokud se vás tento problém ZATÍM netýká. Někteří mají alergii na chlad od dětství a čas od času s ní musí bojovat, jiným se však alergie na chlad představí v plné polní třeba po čtyřicítce, stačí mít oslabenou imunitu a rázem budete muset dát stavění sněhuláků a jiným zimním radovánkám vale.

Nejběžnějším projevem chladové alergie je právě kopřivka. Objeví se a zase zmizí. Na kůži se objeví nejčastěji od pěti do deseti minut poté, co jste venku na mrazu. Můžete ji mít pár hodin, či několik dní a zase zmizí. Spousta lidí si kopřivku a chlad nespojí, spokojí se s tím, že asi snědli něco, co jim alergickou reakci vyvolalo a problém dále neřeší.

Vzácně však i chlad může vyvolat život ohrožující anafylaktickou reakci, problémy s dýcháním a šok. V takovém případě již alergie na chlad není žádná reakce, postižení musí brát antihistaminika a jedinci extrémně citliví na chlad u sebe nosí injekci první pomoci s epinefrinem.

Alergii na chlad jste mohli podědit, díky tomu, že vaše tělo získalo genetickou mutaci genu, který má na starosti kódování proteinů. Anebo existuje forma, která není dědičná, může vzniknout oslabením organismu, infekcí, díky onemocnění krve, či dlouhodobým vyčerpáním organismu. Někdy se na spouštěč vůbec nepřijde.

Máte-li pocit, že máte s chladovou alergií potíže, měli byste navštívit alergologa, který vám provede sérii testů, aby ji vyloučil, případně potvrdil. Ale nebojte i s alergií na chlad se dá díky moderním lékům žít, navíc se velice často stává, že jak rychle se u vás chladová alergie objeví, obvykle také celkem rychle zmizí.

Podpořte svůj imunitní systém, dbejte na psychohygienu, dostatečně se oblékejte, jezte kvalitní a vyváženou stravu a dbejte pokynů svého lékaře. Uvidíte, že se chladové alergie brzy zbavíte.

Článek Alergie na chlad byl publikován 20. prosince 2023 v 07.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...