Řapíkatý celer – proč ho zařadit do jídelníčku?
Sponzorované odkazy:
Tato ultra křupavá zelenina překypuje vodou, mikroživinami, vlákninou zdravou pro střeva a dalšími zdraví prospěšnými látkami. V poslední době se zejména na YouTube množí videa o tom, jak pití celerové šťávy dokáže pomoci s celou řadou nemocí – od akné, ekzém, až po zácpu. Jedni řapíkatý celer milují, jiní jej nenávidí. Možná je za tím jeho příliš výrazná chuť. Která se trošku liší od klasického celeru, který známe z polévek a omáček, naše maminky řapíkatý celer příliš nepoužívaly, ale není důvod, proč jej do polévek a omáček nepřidávat. Anebo si udělejte smoothie, pomazánku, či jej snězte jen tak.
Řapíkatý celer je zelenina, která je nenáročná na pěstování, ale obsahuje spoustu důležitých látek. Celer se skládá převážně z vody, takže je velmi hydratační. Kromě zajištění dostatečného příjmu živin je důležité každý den pít dostatek tekutin. Obecným doporučením je vypít osm sklenic vody denně, pokud pijete málo, s hydratací vám celer, či meloun dokonale pomohou. Navíc je řapíkatý celer je dobrým zdrojem několika silných antioxidantů. Zejména vitamínu C, beta-karotenu a flavonoidů.
Celer je zelenina bohatá na vlákninu. Dietní vláknina je podceňovaná živina, z níž by většina Čechů mohla mít prospěch. Vláknina hraje zásadní roli ve zdraví střevního mikrobiomu a pravidelnosti trávení a pomáhá zpomalovat způsob zpracování glukózy ve vašem trávicím systému, čímž udržuje hladinu cukru v krvi stabilnější. V poslední době, s nárůstem výskytu rakoviny tlustého střeva v naší zemi, je stále jasnější význam konzumace více vlákniny.
Celer je zdrojem folátu, vitamínu B9, či chcete-li kyseliny listové. Tento vitamín je důležitý zejména v těhotenství, a proto se kyselina listová běžně vyskytuje v prenatálních vitamínech. Je to forma folátu (vitamín B9), který je základní živinou pro celé tělo, ale zejména pro těhotenství. Podle lékařů pomáhá kyselina listová zabránit potratu a vrozeným vadám. Je důležité přijímat dostatek této živiny ještě předtím, než otěhotníte.
Celer má vysoký obsah vitamínu K. Šálek celeru obsahuje asi 35 mcg vitamínu K. Vitamín K je často označován jako vitamín srážející krev. Jak napovídá její přezdívka, tělo ho potřebuje pro zdravou srážlivost krve, a pro zdravé kosti. Listová zelenina, jako je celer, patří k nejlepším potravinovým zdrojům vitamínu K.
Pozor: Pokud užíváte některé léky na ředění krve, nesmíte listovou zeleninu jíst. Raději se zeptejte svého ošetřujícího lékaře.
Foto: Pixabay.com https://cz.pinterest.com/…67290232709/
Článek Řapíkatý celer – proč ho zařadit do jídelníčku? byl publikován 19. června 2024 v 07.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Celer je zdravý, a nejen ten řapíkatý 01.04.2011 00.00
- Jak si po Vánocích spravit zažívání? 04.01.2023 07.00
- Jaro se blíží, odlehčete jídelníček! 26.02.2016 21.00
- Jak na problémy s erekcí? Začněte změnou životosprávy 12.08.2020 00.00
- Podzimní detoxikace organismu 10.11.2017 08.00
Top 10
- Kronova nemoc - choroba zažívacího ústrojí
- Čokoláda Lindt – v čem spočívá její tajemství
- Cista na vaječníku
- Posílení imunitního systému u dětí
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Jak chránit svou pokožku na cestách
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.