HIV a testy – jak to funguje?

Tagy:  HIV, AIDS, sexuálně přenosné nemoci, imunita, krev

Sponzorované odkazy:

HIV a testy – jak to funguje?

HIV, strašák posledních let. Absolutní ochrana před ním asi neexistuje, je však možné udělat hodně proto, aby se zrovna nám obloukem vyhnul. A když už se z nějakého důvodu nezadaří udělat pro to vše, je na místě nechat se otestovat.

Lepší později než vůbec

V prvé řadě je samozřejmě třeba myslet na prevenci. V případě jejího zanedbání je však na místě nechat si provést na HIV test. Čím dříve, tím lépe. Za prvé je to lepší kvůli myšlenkám na „co by kdyby“, za druhé lze v případě nálezu ihned začít situaci řešit. Pozitivní test totiž ještě neznamená, že nemoc AIDS propukne. Lze začít okamžitě jednat a správnou léčbou situaci držet na uzdě.

Kdy na test jít?

Na test je nejlepší jít po jakémkoliv rizikovém chování. Nelze se však nechat testovat okamžitě, jelikož ještě několik týdnů po kontaktu s nákazou nelze infekci z krve poznat.

Jak test fungují?

Testy na HIV, tedy ty laboratorní prováděné lékařem, mohou být zhruba třech typů. Lze krev testovat na přítomnost protilátek, samotného viru či nukleových kyselin HIV. Všechny tři metody mají svoje specifika, klady i zápory. Testování se provádí z odebrané krve, výsledky se pacient dozví v řádu hodin až dnů.

Samotný krevní test ještě doprovází další klinické vyšetření. V případě pozitivity lékař stanovuje konečnou diagnozu až na základě další prohlídky.

Kam na test jít?

Je mnoho míst, kde testy na HIV provádějí. Zcela určitě to jsou krajské hygienické stanice, v některých případech i další místa při nemocnicích či obvodní lékaři. Testují se také osoby darující krev či těhotné ženy. Test si lze nechat udělat i v různých institucích, jako je třeba Dům světla.

Pro test do lékárny

Minulý rok byl poprvé na trh uveden test na HIV pro domácí použití. Prodává se běžně v lékárnách a to i bez lékařského předpisu. Umožňuje tedy každému udělat si test v soukromí, jeho výhodou je také rychlost – pouhá jedna minuta čekání je pro mnohé skutečnou úlevou.

HIV test má však stejná úskalí, jako třeba těhotenský test. Není totiž stoprocentní. Výsledek není prostě zaručený. Jistotu stejně může poskytnout pouze lékař. Před falešným výsledkem tedy varuje řada odborníků, stejně jako před reakcemi na něj. Pokud totiž HIV diagnostikuje lékař, řádně pacienta poučí, sdělí mu jeho možnosti a hlavně ho uklidní. Právě informace, pravdivé a přesné, pacient potřebuje. To poslední, čím by se měl řídit, jsou informace získané od okolí či z internetu.

Článek HIV a testy – jak to funguje? byl publikován 27. února 2011 v 00.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...