Artyčok – nechte se překvapit chutí i léčebnými účinky

Tagy:  artyčoky, inulin, diabetes, žluč, játra, ledviny, alergie

Sponzorované odkazy:

Artyčok – nechte se překvapit chutí i léčebnými účinky

Artyčok patří u nás mezi ne příliš rozšířenou zeleninu. Je to vlastně jen bodlák, který se dováží z jižních zemí našeho kontinentu, kde si na něm ohromně pochutnávají. Také vědí proč. Nejen že je chuťově velmi zajímavý, také ale z hlediska výživového rozhodně není k zahození.

Teplomilný artyčok

Artyčok, jak ho známe, je úborem stejnojmenné rostliny. Jedná se o rostlinu trvalou, přes metr vysokou, která ke své existenci potřebuje především teplo a vlhko. Tyto podmínky splňují hlavně státy Středomoří. Zde je artyčok tradiční pochoutkovou zeleninou. Samotná rostlina připomíná vysoké bodláky.

Obsažené zdraví prospěšné látky

Artyčok je často konzumován hlavně pro svoji chuť, myslet bychom ale měli také na jeho prospěšnost našemu zdraví. Najdeme v něm vitamíny, hlavně vitamín A a C, hořčík, zinek, vápník, draslík, železo, dále různé bioflavonoidy a inulin. Zajímavý je rozhodně také obsah enzymů.

Účinky artyčoku na lidský organismus

Artyčok překvapí mnoha různými příznivými účinky na lidský organismus. Vhodný je například pro diabetiky, pomáhá totiž optimalizovat hladinu cukru v krvi. Dále se používá při problémech s ledvinami, žlučníkem a žlučovými cestami či při potížích s trávením. Rovněž pomáhá k tlumení bolestí břicha. Také podporuje vylučování jedovatých látek z těla. Zrovna tak má pozitivní účinek při léčbě různých ekzémů a dalších alergických reakcí. Zapomenout ale nesmíme ani na jeho bájné afrodiziakální účinky, které z něj dělají lahůdku jako dělanou na romantickou večeři.

Autor: kiwi krisAutor: kiwi kris

Odvar z artyčoku

Artyčok poskytuje také listy a kořeny, které jsou zrovna tak nabité prospěšnými látkami. Z těch lze připravit třeba odvary či výluhy, například ve víně. Díky tomu si výhody artyčokové terapie můžeme užívat mnohem častěji.

Překonejte obavy z neznámého

U artyčoku se asi mnozí potýkají s jednou věcí – s neznámem. Artyčok totiž nepatří mezi u nás tradičně konzumovanou zeleninu, často se tedy objevují obavy, jak s ním naložit. Takové starosti však nejsou vůbec na místě, naopak artyčok lze poměrně jednoduše připravit na mnoho způsobů. Nejdůležitější je počítat s tím, že část plátků je velmi tuhá a vláknitá, tudíž se nekonzumuje dobře. Také se odstraňuje vnitřní chmýří. Ten zbytek ale již můžeme jíst jak za syrova, tak různě tepelně upravený. Zde už záleží na naší fantazii a na nápadech, které získáme v kuchařkách.

Článek Artyčok – nechte se překvapit chutí i léčebnými účinky byl publikován 4. května 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...