Jak si po Vánocích spravit zažívání?

Sponzorované odkazy:

Jak si po Vánocích spravit zažívání?

O Vánocích si všichni rádi dopřejeme. Ať již jídla bohatšího na cukry a tuky, ale také většinou otevřeme nějakou tu lahvinku při setkání s rodinou a přáteli. Když to ještě s konzumací alkoholu přeženeme i na Silvestra, není divu, že začátek ledna netrávíme zrovna v nejlepší zdravotní kondici.

Můžete se cítit nafouklí, pobolívá vás břicho, pálí vás žáha, či jste více unavení a bolí vás hlava. To vše může být důsledkem vánočního obžerství a nestřídmosti. Ale co s tím?

Přidejte do jídelníčku jídla bohatá na prebiotika, probiotika a kvašené potraviny. Všechna jídla s nahořklou chutí nám zlepšují trávení tím, že stimulují játra. Třeba artyčkoky, petržel, celer, ředkvičky, klíčky, kysané zelí, okurky. Celer a petržel mají také močopudné vlastnosti, působí tak proti zadržování vody v těle. Zelenou petrželku i nyní v lednu snadno seženete v každém supermarketu v květináči, přidávejte ji do polévek, do šťouchaných brambor, ale i do salátu. Na saláty používejte kyselé zálivky, z citrónové šťávy, vinného octa apod.

Ředkvičky, celer, čekanku, rukolu a jablečný ocet můžete dávat do salátů ve velkém, protože hořčiny, které jsou v těchto potravinách obsažené, urychlí a podpoří trávení.

Artyčoky vám zase pomohou „spravit“ játra. Podporují totiž její detoxikaci, díky obsahu inulinu také zlepší zdraví střev, protože inulin podporuje růst „dobrých“ střevních bakterií. Játrům také velmi prospívá popíjení čaje – nejlepší je na čištění jater ostropestřec mariánský.

Bylinkové čaje budou vašimi spojenci. Zelený čaj s citrónem má skvělé antioxidační vlastnosti, jen pozor, někteří jedinci, když vypijí zelený čaj večer, pak nemohou usnout. Zázvorový čaj je skvělý všelék nejen na trávení, ale i na nachlazení a podporu imunity, díky svým „zahřívacím“ vlastnostem vás postaví na nohy, i když se o vás pokouší viróza. Naše babičky zas nedaly dopustit na mátový a heřmánkový čaj, které dokáží zklidnit žaludek.

Dalšími spojenci v boji s podrážděným zažíváním budou i zakysané mléčné výrobky – jogurty, kefír, acidofilní mléko. Obsahují spoustu kvalitních bifidobakterií, které pomohou vašemu zažívání.

Alternativou může být i třeba dvoudenní půst, kdy budete popíjet pouze čaje a zeleninové šťávy. Vaše trávicí soustava si tak odpočine a vy se budete cítit lépe.

Článek Jak si po Vánocích spravit zažívání? byl publikován 4. ledna 2023 v 07.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...