Zánět ledvin – příznaky, léčba i prevence

Tagy:  zánět ledvin, ledviny, močové ústrojí, zánět, močový měchýř, bakteriální infekce, pitný režim, bedra

Sponzorované odkazy:

Zánět ledvin – příznaky, léčba i prevence

Zánět ledvin je dalším zánětem v řadě, který může být velmi nepříjemný a nebezpečný. Je proto dobré vědět o této chorobě ještě dříve, než nás má šanci postihnout. Prevence tak napomůže tomu, aby se nám obloukem vyhnula.

Ledviny a jejich zánět

Ledviny jsou párovým orgánem, který je uložen v břišní dutině podél páteře. Jejich úkolem je filtrace krve a čištění těla od škodlivin, které odvádí do moče. Jsou tedy pro lidský organismus velmi důležité a jejich zánět či možné následné poškození může být vážné.

Samotný zánět ledvin je bakteriální onemocnění. Bakterie se v ledvinách mohou ocitnout různými způsoby. Mohou se sem dostat krví z jakéhokoliv jiného místa v těle či přes močové cesty. Často se zánět objevuje u těch, kteří mají problémy s vyprazdňováním močového měchýře. Pokud totiž moč není odváděna, mohou se v ní rozmnožit bakterie, které poté postupují směrem nahoru až k ledvinám. Rovněž je zaznamenán vyšší výskyt u pacientů s diabetem 1. a 2.

Příznaky zánětu ledvin

Příznaků zánětu ledvin je celá řada. Nejčastěji na něj upozorní bolesti v zádech v oblasti ledvin a problémy s močením. Objevuje se častější močení a také pálení a řezání při vykonávání potřeby. Moč je navíc tmavší než normálně a se zápachem. Také celkový pocit schvácenosti, horečky a pocit třesu se vyskytuje často.

Léčba zánětu

Základem léčby zánětu ledvin je dostatečný příjem tekutin, a to až 4 litry denně. V některých případech je organismus hydratován pomocí infuzí. Nutné je také nasazení antibiotik, i ty jsou někdy podávány přímo do žíly. K tomu se mohou užívat také léky proti bolesti a horečce.

Prevence je to nejdůležitější

Riziko zánětu ledvin by se rozhodně nemělo podceňovat. Existuje řada kroků, které nám pomohou významně ho minimalizovat. Úplným základem, nejen v prevenci ledvinových onemocnění, je dobrý pitný režim. Důležitá je také správná životospráva, tedy příjem vitamínů, minerálů, podpora imunity a zdravý pohyb. Častokrát podceňované je prochladnutí. I na první pohled neškodné prochladnutí totiž může mít zásadní vliv na vznik ledvinového onemocnění. Zrovna tak správná hygiena na toaletě a nezadržování moči by mělo být samozřejmostí. A nakonec je třeba myslet na to, že se nevyplácí přecházet infekce a že v případě jakýchkoliv potíží s močovým ústrojím je nutno vše okamžitě řešit – snadno se totiž může stát, že se infekce roznese a odnesou to i ledviny.

Článek Zánět ledvin – příznaky, léčba i prevence byl publikován 13. května 2011 v 00.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (5).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...