Betakaroten a další karotenoidy nejen pro lepší opálení

Tagy:  betakaroten, vitamín A, vitamíny, provitamíny, antioxidanty, volné radikály, pokožka

Sponzorované odkazy:

Betakaroten a další karotenoidy nejen pro lepší opálení

Betakaroten by se měl užívat v kapslích vždy několik týdnů až měsíců před začátkem léta. Tak přesně s takovým tvrzením se setkáme v mnoha propagačních letáčcích. Skutečnost je ale ještě trošku jinde.

O betakarotenu

Betakaroten je pro nás jedna z důležitých látek nacházejících se v tělech rostlin. Z hlediska chemie se jedná o látku, která slouží k syntetizaci vitamínu A v lidském těle. Betakaroten je tedy důležitý z hlediska zásobování těla vitamínem A, z tohoto důvodu je nazýván též provitamínem A. Druhým možným zdrojem vitamínu A je retinol, což je látka získávaná z těl živočichů.

Další karotenoidy a barviva

Betakaroten je rostlinným barvivem, zdaleka však ne jediným, které je užitečné pro náš organismus. Jak již jeho název napovídá, spadá do skupiny karotenoidů, ve které najdeme více zástupců. Pro betakaroten je typická oranžová barva, alfakaroten je zase obsažen v plodech žlutooranžových a tmavě zelených. Tyto dvě látky jsou řazeny mezi tzv. karoteny, kromě nich pod karotenoidy patří ještě xantofyly, které jsou typické žlutou barvou. Toto je pouze část barviv, která se nacházejí v tělech rostlin a která jsou důležitá pro náš organismus.

Důležitost betakarotenu

Betakaroten a z něj vzniklý vitamín A je velmi důležitý pro lidské tělo. Jejich hlavní úkol spočívá v likvidaci volných radikálů, tedy molekul, jejichž chemická struktura vede k napadání zdravých buněk organismu. Tyto volné radikály způsobují třeba stárnutí organismu, včetně pokožky, také podporují vznik zhoubného bujení. Dle výzkumů se zdá, že také zamezují zvyšování hladiny cholesterolu, některé působí na sítnici a chrání ji.

Co se týče opálení, betakaroten pomůže ke změně tónu pokožky, a to tím, že se v ní nadbytečné množství uloží. Neochrání však pokožku tak, jako opalovací krém. Změna barvy pokožky není ochranou, jediné, co betakaroten nabídne, je účinnější eliminace volných radikálů vzniklých sluněním.

Autor: ccharmonAutor: ccharmon

Karotenoidy a zdraví

O účincích betakarotenu už něco víme, jistě je důležité také vědět, jakým způsobem ho přijímat. Za prvé, betakaroten je výhodné přijímat společně s dalšími barvivy, protože jen tak bude naše výživa kompletní. Zde navíc narážíme na jednu důležitou věc – původ karotenoidů. V rostlinné stravě máme zastoupeno vždy více různých barviv. Na rozdíl od toho v tabletkách se obvykle setkáváme pouze s betakarotenem. Příjem samotného betakarotenu tedy nemá takový efekt. Navíc, přírodní a uměle vyráběný betakaroten mají rozdílnou strukturu. Zdraví prospěšný je pochopitelně ten přírodní, synteticky vyráběný betakaroten může naopak škodit.

Článek Betakaroten a další karotenoidy nejen pro lepší opálení byl publikován 30. června 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...