Meloun – dopřejte si vodní, žlutý cukrový nebo kantalup

Tagy:  meloun, vodní meloun, kantalup, diuretikum, odvodnění, betakaroten, voda, hydratace

Sponzorované odkazy:

Meloun – dopřejte si vodní, žlutý cukrový nebo kantalup

Melouny patří bezesporu mezi lahůdky léta. Paradoxně si však pod pojmem meloun představujeme něco zcela jiného než některé národy, kde je meloun doslova doma. Objevme tedy víc než jen ten klasický červený. Každý nám totiž přinese kromě lahodné chuti i spoustu užitku.

O melounech

Melouny jsou, jak se správně říká, plodovou zeleninou. Patří mezi rostliny tykvovité, cukrové melouny mají dokonce blízko k okurkám. Zde již narážíme na dvě skupiny melounů – na melouny vodní a cukrové. Právě těmi cukrovými se rozumí různé druhy jako je kaptalup, galia nebo třeba honeydew.

Domovinou melounů jsou zejména teplé oblasti po celé zemi, úplně původně však rostl pravděpodobně v subsaharské části Afriky.

Vodní meloun

Vodní meloun je v našich krajích nejrozšířenější. Může mít také řadu variant, rozdíly jsou na první pohled vidět už na slupce.

V tomto druhu melounu najdeme zhruba 92 procent vody, 6 procent cukru a řadu vitamínů, minerálů a dalších blahodárně působících látek. Obsahuje hodně barviv, hlavně betakaroten. Řadí se mezi dietní ovoce, působí diureticky, remineralizačně. Používá se k odvodnění organismu a vyplavení škodlivin. Samozřejmě také dobře hasí žízeň.

Meloun kantalup

Kantalup je velmi oblíbenou a také zdravou variantou melounu. Také je tvořen z většiny z vody. Narozdíl od ostatních melounů je však mixem velmi zajímavých látek, které mají silné antioxidační účinky, mimo jiné. Je bohatý na betakaroten a tzv. polyfenoly, které se nacházejí třeba i v tmavém vínu a jsou tím, co z něj dělá bojovníka proti rakovině.

Galia melouny

Melouny galia jsou obvykle zelenožluté a nemají tak plnou chuť jako kantalup. Jsou však více osvěžující, protože jim chybí hutnost, také obsahují často méně cukru.

Autor: John LooAutor: John Loo

Jak poznat zralý meloun?

U nákupu melounu je důležité poznat, který je v tom nejlepším stádiu a ten si odnést domů. Problém je hlavně s exotickými druhy, protože je lidé nejsou zvyklí tolik kupovat. V prvé řadě si všímáme vůně. Zralý meloun totiž voní, a jak říkají milovníci melounu, aroma vás zde, abyste si ho dali „teď a tady“. Meloun také otěžkáme, ze stejně velkých melounů bude lepší ten těžší. Také zkoušíme tlačit prsty proti sobě na obou koncích melounu, zralý meloun totiž trošku povolí a pruží. Vodítkem také může být slupka. Kromě zabarvení je také dobrým znakem rýhování u druhů, které mají k němu sklon.

Článek Meloun – dopřejte si vodní, žlutý cukrový nebo kantalup byl publikován 21. července 2011 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...