Vývojová psychologie – věda jako dělaná pro budoucí rodiče

Tagy:  psychologie, vývoj, vývojová psychologie, rodičovství, výchova, rozvoj

Sponzorované odkazy:

Vývojová psychologie – věda jako dělaná pro budoucí rodiče

Psychologie je velmi zajímavá věda, která často bohužel zůstává ukryta před širokou veřejností. Přitom třeba psychologie vývojová může výrazným způsobem pomoci rodičům při péči o jejich potomky.

O vývojové psychologii

Psychologie jako věda má kořeny v dávné antice a její filosofii, jako samostatná plnohodnotná disciplína se však vydělila až mnohem později, někdy v polovině 19. století. Od té doby ale doznala velkých změn. Začala se dále členit na jednotlivé dílčí obory a společně s poznatky z jiných oblastí se věnovala širokému spektru jevů. Vývojová psychologie je jen jednou z drobných částí psychologie jako celku. Přesto je však velmi významná, patří mezi nejdůležitější disciplíny. V praxi pak skutečně pomáhá, není vědou pro vědu. V mnohém může pomoci třeba rodičům.

Čím se vývojová psychologie zabývá?

Už samotný název disciplíny mnohé napovídá. Předmětem bádání vývojové psychologie je psychický vývoj jedince, mimo jiné jeho zákonitosti a činitelé. Realita je však taková, že se nezabývá čistě jen psychikou. Není to totiž dost dobře možné, jelikož zejména v útlém dětském věku má psychický a fyzický vývoj k sobě velmi blízko. Zkoumá celý život jedince, tedy od období prenatálního až do smrti.

Útlé dětství je důležité

Většinu lidí, kteří se odhodlají k proniknutí do tajů vývojové psychologie, překvapí, jak významný mají vliv na dítě jeho životní podmínky. Už od prenatálního období je totiž ovlivňováno mnoha činiteli a jeho vývoj je tím do značné míry poznamenán. Z tohoto důvodu by bylo vhodné zařadit tuto vědu do přípravy na mateřství. Nastávající maminky se díky tomu mohou dozvědět, jak podpořit rozvoj svého potomka a jak mu připravit co nejlepší podmínky pro zdravý růst. Právě v prvních letech života se totiž tvoří zásadní struktury v mozku dítěte, které ovlivňují jednak jeho celkové prospívání, také ale třeba jeho výkonnost či psychické ladění.

Dopřejte svému potomkovi bezchybné dětství i pozdější úspěchy

Prostřednictvím správné výchovy se rodiče jednak mohou postarat o lépe prožité dětství, také ale mohou výrazně napomoci ke šťastnému a úspěšnému životu v dospělosti. Naprosto nezanedbatelný je také fakt, že vývojová psychologie pomůže rodičům pochopit někdy nelehké chvilky prožité s ratolestí, díky čemuž se budou moci k dítěti více přiblížit a pomoci mu v nelehkých situacích.

Článek Vývojová psychologie – věda jako dělaná pro budoucí rodiče byl publikován 14. července 2011 v 00.00 v rubrice Psychologie. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...