Pigmentové skvrny v obličeji – noční můra každé ženy

Tagy:  Hyperpigmentace, pigmentace, Ložiska, Kosmetika

Sponzorované odkazy:

Pigmentové skvrny v obličeji – noční můra každé ženy

V životě každého z nás se odehrají příjemné a hřejivé zážitky, které v naší mysli vyvolávají pocit štěstí, ale lidské bytí má i stinné stránky, které s sebou neodlučitelně přivolávají spousty stresu a napětí. Pokud se delší dobu necítíme ve své kůži, naše tělo reaguje změnami nálad, tloustnutím, hubnutím či změnou pleti. Nepříznivé podmínky a zhoršený zdravotní stav podporují vznik akné či pigmentových skvrn a pokud se k tomu všemu vystavíme nebezpečným slunečním paprskům bez jakékoliv UV ochrany, náš obličej může připomínat postavičku z hororu s obličejem plným nevzhledných hnědých fleků, kterých se i odborníci velice obtížně zbavují.

Hyperpigmentace

Porucha pigmentace kůže, jinými slovy také hyperpigmentace, se projevuje zvýšenou tvorbou kožního barviva, a to nejčastěji v oblasti obličeje, případně zad. Klasickou a lehčí formou, jsou v tomto případě pihy, se kterými má zkušenost asi každý člověk. Pihy jsou klasickým projevem slunění, nicméně patříte-li k jedincům se sklonem ke kožním onemocněním, pihy se mohou začít množit a slívat se ve větší ložiska, tvořící skvrny.

Ložiska výskytu

Čelo, spánky, nos a okolí úst (knírek) jsou nejčastější ložiska výskytu nepříjemných kosmetických vad, neboli pigmentových skvrn, která bývají velmi symetrická. Jejich zabarvení je převážně hnědé až šedohnědé a odstín pigmentace je ovlivněn hloubkou uložení kožního barviva a také pobytu na ostrém slunci.

I obyčejné pihy mohou propuknout v zákeřné pigmentové skvrny, autor: GoldenfireI obyčejné pihy mohou propuknout v zákeřné pigmentové skvrny, autor: Goldenfire

Co s pigmentovými skvrnami?

Ve většině případů, pigmentové skvrny postupem času, sami vymizí. Pokud vás výsev pigmentových skvrn překvapil až během těhotenství, měli jste co do činění s ,,poblázněnými" hormony, s jejichž zklidněním se projevy zmírní anebo zcela zmizí. Avšak najdou se případy, kde ke vzniku došlo zcela samovolně a jejich léčba je svízelná a s nejistými výsledky. Prvotním krokem léčby je vyloučení příčiny, která pigmentaci vyvolává. To znamená, jestli je váš problém hormonální antikoncepce, je třeba změnit preparát nebo přestoupit na lehčí verzi, která již pigmentové skvrny vyvolávat nebude.

Kosmetika

Veškeré přípravky na odstraňování skvrn, jsou prakticky vyvinuty na stejné bázi. Flíčky by měly účinně vybělit, nicméně nikde není psáno a dáno, že zrovna vám pomohou. Proto se zaměřte spíše na prevenci, která spočívá v používání kvalitního denního opalovacího krému s UV faktorem 50, který chrání pokožku před ostrým sluncem a zabraňuje tak vzniku, právě oněch nevzhledných pigmentových skvrn.

Článek Pigmentové skvrny v obličeji – noční můra každé ženy byl publikován 27. srpna 2011 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...