Lupenka – příznaky a léčba

Tagy:  příznaky, léčba, psoriáza

Sponzorované odkazy:

Lupenka – příznaky a léčba

Lupenka nebo-li psoriáza je chronické kožní onemocnění probíhající s velkým sklonem k recidivám. Slovo psoriáza je odvozeno od latinského psora znamenající škrábání, odlupování. Choroba je zpravidla dědičná a jelikož není virového ani bakteriálního původu, není přenosná ani nakažlivá. Tato viditelná porucha kůže se bohužel nedá zcela vyléčit, autoimunitní průběh lze pouze zredukovat na přijatelnou mez. Lupénku provází odlupování částí kůže, které je až 7krát rychlejší než u zdravého člověka, nemoc se projeví mezi desátým až třicátým rokem, ale není to nepsané pravidlo.

Příznaky

Příznaky bývají individuální, záleží na typu a stáří pokožky, nemoc má až šest odlišných forem.

  • Forma ložisková se projevuje červenými, šupinatými a odlupujícími se nevzhlednými ložisky, která napadají převážně lokty, hlavu, kolena, bederní a hýžďovou krajinu. Čerstvě vzniklé plochy skvrn většinou nesvědí, ale mají nehezký vzhled.
  • Forma kapkovitá se objevuje většinou u dětí či mladistvým a je specifická lehčími projevy, vyrážka se často přirovnává k dešťovým kapkám.
  • Forma inverzní je typická červenými suchými či mokvavými ložisky v kožních záhybech. Objevuje se v podpaží, na krku, pod prsy, v pupíku, tříslech, v oblasti přirození a konečníku
  • Forma Pustulózní je těžší případ než předchozí zmíněné. Jde o puchýřky či plochy na dlaních a bývá provázena blouznícími horečkami. Jedinci trpící tímto druhem psoriázy musejí být hospitalizování a následně pozorováni lékaři.
  • Generalizovaná a erytrodermická forma je absolutně nejnebezpečnější. Výskyt vyrážky je rozšířen po celém těle, obvykle bolí a svědí. U pacientů byla vypozorována také horečka, zimnice, dehydratace, ztráty bílkovin a otoky.
  • Forma kloubní postihuje převážně menší klouby horních i dolních končetin. V případě, že zasáhne i klouby větší jako jsou kolena či ramena, řídí léčbu revmatolog.d

Léčba

Jak již bylo řečeno, lupenka je prakticky nevyléčitelná nemoc, k zmírnění jejího průběhu byste proto měli dodržovat určitá kritéria, která vám zaručeně zpříjemní život s tímto nežádoucím parazitem. Pacientům se doporučuje dodržovat zdravý životní styl. Hojné množství zeleniny a ovoce vaší kůži prospěje a výsledky budou viditelné pouhým okem. Domácí prostředí by taktéž mělo být přizpůsobeno životu s psoriázou. Dbejte tedy na správnou vlhkost vzduchu a dostatečný příjem tekutin. Každý, který trpí tímto onemocněním musí dodržovat šetrnou hygienu, pravidelnou a dosti značnou aplikaci promašťujících látek. Zapomeňte na alkohol a cigarety! Velmi podstatnou roli hraje také psychika, která bývá tímto viditelným onemocněním podstatně narušena.

Lupenka je chronická a nevylečitelná nemoc s bolestivými a svědivými ložisky, autor: SertionLupenka je chronická a nevylečitelná nemoc s bolestivými a svědivými ložisky, autor: Sertion

Článek Lupenka – příznaky a léčba byl publikován 30. srpna 2011 v 16.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...